Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Lennart "Nacka" Skoglund

2013-11-13 10:24

Ingen kunde behandla en fotboll som Lennart Skoglund. Eller ”Nacka” som vi självklart minns honom som. – Det var "Nacka" som myntade uttrycket ”joxa med trasan”. Han spelade allsvensk handboll som femtonåring i IK Göta, sjöng in plattor, vem minns inte ”Vi kommer tillbaka”, han uppträdde i folkparkerna och blev fotbollsproffs som hyllad hjälte i Inter. Vilket liv! Som tyvärr fick ett allt för tidigt slut.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 15:20

Han hade många ”vänner”. Men hans intjänade pengar tog ”vänner” hand om. Efter ett minst sagt brokigt liv som avslutades i Heliga Korsets kapell i södra Stockholm en sommardag 1975 när Lennart ”Nacka” Skoglund begravdes.

Kvar av Sveriges mest folkkäre bollartist finns minenna och ett monument
utanför hans barndomsbostad på Katarina Bangata på Söder i Stockholm.
Busfröet från Katarina Bangata Lennart Skoglund var född på julafton 1929 och hans karriär började egentligen i BK Stjärnan, ett förhoppningsfullt kvarterslag på Söders höjder. De huserade i trakterna av Katarina Bangata 42, där Josef och Linnéa Skoglund hade vissa besvär med att uppfostra sin andra son, ett busfrö vid namn Lennart.

Stjärnan firade storseger med äppelpallning

När Stjärnan vinner sin största seger med 8–0 vid ett tillfälle firar hela gänget med äppelpallning i de intilliggande trädgårdarna. Han ”muckar” som snart femtonårig ur Katarina Södra Folkskola. En sorti som lärarna inte har några skäl att minnas, läser vi i en dåtida betraktelse. Möjligen för att det blev lugnare i klassen.

Skoglunds begåvning låg inte i skolan. Den låg på ett helt annat plan. Han sysslade då redan med såväl fotboll som bandy, ishockey och handboll. BK Stjärnan lades ned – de flesta gick då till Hammarby IF. När BK Stjärnan efter några år lades ned, som många liknande kvarterslag, gick de flesta grabbarna in som medlemmar i Hammarby IF. Och som femtonåring fanns ”Nacka” redan med i juniorlaget.
– Det snabbaste steg vi sett på Söder! En tricksare med det snabbaste steg vi sett på Söder. Och med ett våldsamt tryck i skotten! sade en dåtida Hammarbyledare.
– Vi förstod aldrig hur han kunde skjuta så hårt, så liten som han var!

Som sextonåring debuterar ”Nacka” i A-laget. Då fick han smeknamnet
”Nacka”. Det fanns en annan spelare i laget med samma namn, och eftersom
145 Lennart Skoglund från Katarina Bangata hade spelat i Nacka på vintern, fick han heta just ”Nacka”.

Dragningar och uteliv började


Som sjuttonåring började hans dragningar redan ge genomslagskraft i pressen. Men Hammarby spelade då bara i division 3 och där syntes han inte så mycket. Däremot syntes han i olika danslokaler över stan, Nalen, Vinterpalatset vid Norra Bantorget och bland alla brudarna på Söders bakgator, La Visite, ”Kåken” (Medborgarhuset), Gröna Lund, Nöjesfältet och Björknäspaviljongen.

Går över till AIK

– 800 spänn av gaget till ”morsan”, 200 till ”polarna” 1950 inser ”Nacka” att han måste byta klubb för att komma någonstans. För tusen riksdaler och ekipering från topp till tå går han över till AIK. Av gaget går åttahundra kronor till ”morsan” Linnéa och tvåhundra till en rejäl omgång för ”polarna” på Söder. Hans bollkonster gör succé på Englandsturné ”Nacka” får följa med AIK på en Englandsturné och gör självfallet succé med sina bollkonster.

Berömda engelska yrkesmän skakar på huvudet inför den ljushårige svenskens trollkonster och Liverpools tränare menar i svenska tidningar: -Den grabben måste det bli något stort av! Smaka på namnen på AIK:s innertrio vid tillfället: Sune ”Mona-Lisa” Andersson, Bror Mellberg och Lennart ”Nacka” Skoglund. Alla tre blivande proffs. När ”Nacka” kommer hem efter turnén väntar ”lumpen” ute på Vaxholm. Värnpliktige Skoglund försöker förgylla tillvaron med diverse lustigheter som inte alltid gillas – av befälen.
– Ugh, ugh, store hövding!

Vid ett tillfälle möter han en överste, stramar upp sig och tar till orda: – Ugh, ugh, store hövding – vpl 1018 Skoglund på väg till markan! Det blir självklart buren några dagar. – Kan du hoppa in som vänsterinner i Presslaget! Befälen såg inte på Skoglund med särskilt vänliga lämpor. Därför misstror han det befäl som en dag våren 1950 ber Skoglund skärpa sig ty ett viktigt samtal väntar honom.

Tveksamt tar ”Nacka” luren och möter då i andra änden Sten ”Stabben” Ahlner,
sportjournalist och Hammarby-ledare, som frågar honom: – Ivar Eidefjäll har sagt återbud till Pressens lag mot Landslaget. Han har blivit proffs. Kan du hoppa in som vänsterinner?
– Klart skepp! ”svarar ”Nacka” – och gör två mål på landslaget
– Klart skepp! svarar ”Nacka”. Ingenting passar mig bättre!

I matchen på Råsunda, som var ”Nackas” första på nationalarenan, var
Pressens Lag starkt nederlagstippat. Och vad händer. Jo, ”Nacka” gör två mål i matchen som Pressens Lag vinner med 3–1. Och han serverar elegant passningen till Hasse Jeppson som gör det tredje målet.. Och ”Nacka” hinner dessutom snurra upp landslagets ytter Kjell Rosén flera gånger.

Storstädning i landslaget – ”Nacka” till VM i Rio

Det blir storstädning i landslaget och ”Nacka”, bland flera andra, tas ut till VM i Rio
1950. Där blev det som bekant bronsmedalj och den blonde svenske hade gjort
intryck på världens fotbollsexpertis. ”Nacka” blev bland annat utsedd till turneringens bästa vänsterytter. FC Internazionale kommer till Katarina Bangata för proffskontrakt En dag knackar det på dörren hemma hos ”Nacka” och pappa Josef Skoglund på Katarina Bangata. En viss herr Charles Davies från FC Intenazionale i Italien vill prata proffskontrakt. Och det får han självfallet. Med hjälp av den filmengelska han lärt sig på biografer, Nalen och Söders gator fölrhandlar ”Nacka” till sig ett kontrakt för 160 000 kronor. 

Den 9 oktober 1950 anländer Lennart Skoglund till Milano – och över 2 000 galna
italienska Interfans möter honom i premiären i en B-lagsmatch. Han debuterar sedan i A-laget inför 40 000 på San Siro mot Sampdoria. Inter vinner med 5–1, dock utan något mål av ”Nacka” – den gången. 60 000 åskådare när ”Nacka” gör två ”pytsar” mot Milan Matchen efter gäller derby mot Milan inför 60 000 hänförda italienare. ”Nacka” gör två ”pytsar” i matchen som Inter vinner med 3–2, och han börjar nu göra stormatch på stormatch.

Kroglivet börjar – ”Nacka” räddas av sin blivande fru Nuccia

Året efter börjar dock ”Nacka” frottera sig ute i bar- och kroglivet i Milano och han
får flera reprimander av klubben. Han räddas av en kvinna, Nuccia Zirelli, som Lennart träffar på en danssalong. Hon råkar nu vara Milansupporter och ger inte Lennart många chanser i början. Men ”Nacka” ångar på och efter några månader har Nuccia gått över till Inter och helt plötsligt är den tidigare skönhetsdrottningen, tvåa i Miss Italien-tävlingen, månadens mest fotograferade kvinna i tidningarna i Italien.

"Nacka med - Vi hänger med"

I april 1952 förlovar de sig, och i augusti är det storbröllop i Milano. Inters hövdingar andas ut. Nuccias intåg i ”Nackas” liv innebär att han stadgar sig, eftersom man tycker sig ha fått en kvalificerad barnvakt åt den omöjlige och orolige Skoglund. ”Nacka” och Nuccia får så småningom två söner, Evert, född 1953, och Giorgio, född 1957. Tre-fyra makalösa år Det blir tre-fyra makalösa fotbollsår i Italien. Inter blir italienska seriemästare både 1953 och 1954. Det sista året besegrade man Milan med Gre-No-Li i seriefinalen med tre mål, alla gjorda av Nyers på passningar från ”Nacka”. 1958 kommer ”Nacka” hem till Sverige och fotbolls-VM som firad stjärna och medverkar till silvermedaljen för Sverige efter finalförlust mot Brasilien med 2–5.

I Italien börjar proffslivet bli berg- och dalbana och 1959 säljs ”Nacka” till
Sampdoria. Där han blir några år innan han 1962 hamnar på Sicilien som proffs i
Palermo. Han trivs inte riktigt där. Det blir inte bättre för att han uttrycker sig som: – Jag trivs inte i den här dj-la negerbyn. Då kan jag lika gärna simma över till Afrika och bli polare med dom riktiga negrerna!

”Nacka” tar inte en ”väns” förskingring på allvar I hans och Nuccias bar förskingrar en av deras ”vänner” pengar och ställs inför rätta. ”Nacka”, snäll som alltid, tar det inte så allvarligt – Det var säkert inte avsiktligt. Han gjorde så gott han kunde!
”Nackas” proffskarriär är på väg mot sitt slut och 1963 kommer han hem till Sverige igen.  Lennart Skoglund blir återigen en av lirarna i Hammarbys då fortfarande permanent gulsvartrandiga lag i division 2. Stor show på Söderstadion 8 maj 1964 mot Karlstad i division två, som råkade ha en högerback som hette Styrman, av alla namn.

I sjätte minuten slår han sin klassiska hörna rakt in i mål på Söderstadion och
flera gånger går han babord om Styrman, som han uttryckte sig på presskonferensen efter matchen, och han gör så att denne mer eller mindre slutar spela fotboll efter förnedringen på Söderstadion. Hammarby vann matchen med 4–1.

Några landskamper till – sedan börjar slutet

”Nacka” fortsätter göra succé med sitt Hammarby och får också pröva på landslaget
igen, sista matchen mot Polen 1965. Efter uppmaning av centern och kompisen
från VM 1958, Agne Simonsson. Succén fortsätter över 1966, men sedan börjar det ta slut. 1968 spelar han sista matchen för Hammarby IF, och året efter återfinns han i Kärrtorps BK i Division 4. Några år senare, 1970, finna ”Nacka” även i Länkarnas (f.d. alkoholisters) lag i korpserien.

Två VM-medaljer, elva landskamper

Två VM-turneringar hann i alla fall ”Nacka” med, brons i Rio 1950 och silver i
Stockholm 1958. Och under åren 1950–1965 spelade han totalt 11 landskamper.,
men gjorde bara ett mål. 1957 debuterade Nacka också som underhållningsartist på Nöjesfältet i Stockholm. Hans stora show var att klacka en enkrona ner i bröstfickan. Sommaren 1958 spelade han också in en skiva, ”Vi kommer tillbaka”, som kom ända upp till sjundeplatsen på listorna. Det hann också bli några efterföljare, totalt sex inspelningar under åren 1958–1965.

”Vännerna” hjälpte till på slutet

Många goda vänner, som det heter, hjälpte till att sänka ”Nacka” och 1970 fanns
han på Länkarnas sommarhem utanför Stockholm – i ett litet rum med säng, nattduksbord, pinnstolar och några utvikningsbrudar på väggen. 8 juli 1975 avled ”Nacka”, 45 år gammal. – Framgången tog långsamt död på honom! Då fanns hans mamma Linnéa på ett pensionärshem. På bordet i hennes rum ett konfirmationskort av sonen Lennart.
– Då var han ännu ung med hela livet framför sig! berättade hon. Men framgången
tog död på honom långsamt. Lennart var den av mina söner som gett mig de största bekymren – men han är också den som gett mig den största glädjen!

2 000 personer följde till sista vilan

I juli 1975 begravdes Lennart Skoglund i Heliga Korsets kapell vid Skogskyrkogården i södra Stockholm i närvaro av mamman Linnéa, forna hustrun Nuccia, sönerna Evert och Giorgio och många många vänner (även de riktiga). Inklusive också Evert ”Korven” Fagerman, Länkarnas bas som blev ”Nackas” stora stöd de sista tragiska åren. Totalt 2 000 personer trängdes om de 300 platserna. Och runt kistan fanns 79 kranser från familjen och stora delar av den idrottsvärld han så länge förtrollat med sina bollkonster.

Han hade trollbundit idrottsvänner över hela världen i många år, men flera av hans
”vänner” hjälpte till att ”blåsa” honom på stora delar av förmögenheten eftersom
han inte hade något skyddsnät, stod att läsa i en tidningsartikel i samband med
hans dödsfall. Agenter fanns ju då inte som begrepp. Utanför Katarina Bangata 42, där ”Nacka” bodde, finns sedan ett antal år ett monument över Söders store son Lennart Skoglund gjort av konstnären Olle Aldrin föreställande ett mål och Lennart Skoglund med en boll.

Skribent: Björn Persson

Bristen på anläggningar i Stockholm lyfts allt mer i medier

Regional samverkan - nyckel till att lösa anläggningskris

Efter succén: Nu finns mer verktyg och stöd för idrotten

"Supporterkulturen domineras av kärleken till det egna laget"

Mer kompetenta - tack vare SISU

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss