Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Avteckningen av årets hundraåringar på Stockholms Stadion, januari 2018.

Årets hundraåring 2017

Den 11:e januari på Stockholms Stadion, av många kallad världens vackraste idrottsarena, blev Gymnastikklubben Hermes, Vaxholms Roddförening och Pistolskytteklubben Svea Ing 1 ”Årets hundraåringar 2017” i Stockholmsidrotten.
  • Skapad: 28 AUG 2018 21:15

Det är Stockholms Idrottshistoriska Förening som tagit initiativet för att hålla Stockholmsidrottens föreningshistoria aktuell. I torsdags, den 11 januari, fick föreningarna sina priser, 5 000 kronor vardera, vid ett välbesökt möte på Stockholms Stadion.

Mötet startade i de trånga korridorerna under den Kungliga läktaren. Lars Liljegren, ordförande i Stockholms Idrottshistoriska Förening och ordförande i Stockholms Idrottsförbund 1985 - 2007, inledde med att berätta om ”Stadion”:

- Stockholms stadion är en av världens vackraste och mest använda idrottsanläggningar. Alltsedan 1912 dallrar luften av idrottshistoria och roliga idrottshistorier. Minns skrönorna om det svenska dragkampslaget, som drog upp åtta engelska bobbies ur leran och vann guldmedaljen. Minns Jim Thorpe, en av de främsta idrottsprofilerna genom alla tider. Här tävlade Kanaguri, japanen som försvann från maratonloppet 1912. Och här fick favoriten Sigge Jacobsson linka in som sjätte man i samma lopp, sedan skoskav hade knäckt honom.

- Vi vill i vår idrottshistoriska förening göra allt vi kan för att vårda minnet av Stockholms stadion och för att göra den ännu mer attraktiv idag.

Från och med 2018 fortsätter verksamheten med ”årets hundraåringar” för de föreningar som bildades 1918 eller tidigare. Då får också de föreningar delta som anmälde sig 2017 men som inte vann tävlingen.

Läs mer om tävlingen här >>>

Hans Tapper (se bild ovan), styrelseledamot som fick den första idén om hundraåringarna, berättade mer om bakgrunden och ambitionerna för framtiden. Därefter nämnde Roland Berndt, adjungerad i styrelsen och tidigare anställd vid Stockholms Idrottsförvaltning, om Stockholms Stadions starka ställning internationellt och om planerna för att ytterligare popularisera den vackra anläggningen.

- Kicki Dafgård (se bild på avtäckningen högst upp) berättade om Gymnastikklubben Hermes historia och fick därefter avtäcka minnesskylten med namnen på många föreningar som är hundra år eller äldre, säger Lars Liljegren.

Kvällen fortsatte i föreläsningssalen hos grannen GIH, världens äldsta existerande idrottshögskola.

Där berättade Leif Yttergren, fil. dr. och högskolelektor vid GIH, tidigare basketspelare i landslaget, om Stockholmsidrottens tidiga år.

- Hans doktorsavhandling ”Täflan är lifvet” handlar bland annat om föreningarnas utveckling, om medlemmarna och bildandet av Stockholms Idrottsförbund 1898.

Vaxholms Roddförening och Pistolskytteklubben Svea Ing 1 berättade därefter om sina föreningars historia.

Kvällen avslutas med att styrelseledamoten Lars Wahlström intervjuade Björn Persson, Stockholms Idrottshistoriska Förenings grundare och förste ordförande samt författare till flera intressanta böcker, om roliga nedslag i historien.

Björn Persson valdes till föreningens förste ordförande 1998, samma år som Stockholms Idrottsförbund firade sitt 100-årsjubileum.

Skribent: Administratör
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss