Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Idrottslyftet

Idrottslyftet 2017-2019

Nuvarande Idrottslyft (tidigare handslaget) har pågått i närmare 13 år. Efter en mångårig utvärdering har nu Riksidrottsförbundet beslutat att förändra inriktning för att istället tydligare kopplas ihop med det pågående strategiska arbetet. Mindre fokus på att rekrytera och mer fokus på att behålla, hålla nere kostnader, inkludera nya målgrupper, jämställdhet dvs det som kan leda till utveckling av verksamhet och föreningar.
 • Uppdaterad: 2017-09-01 11:06
 • Det innebär att Idrottslyftet avslutas i nuvarande form och inriktning i och med årsskiftet 2016/2017.          
 • För Stockholms föreningar innebär det att samverkan med skolor i nätverk med syfte att rekrytera barn och unga till idrottsföreningar nu avslutas. Arbetet kommer dock fortgå under hela vårterminen. Våren blir således en avvecklingstermin.  
 • Från och med 1 januari 2017 tog ett nytt Idrottslyft vid.

Syfte

Syftet med Idrottslyftet 2016–2019 är att utveckla verksamheten så att barn och unga i åldern 7–25 år väljer att idrotta i förening och stimuleras till ett livslångt idrottande i föreningsidrotten i enlighet med svensk idrotts gemensamma mål med sikte på år 2025.

Distriktens roll i nya Idrottslyftet

Distriktens roll är tvådelad. Dels ska distrikten arbeta med SF-specifika insatser utifrån de behov som SF uttryckt i sina respektive utvecklingsplaner. Det innebär praktiskt att distriktets konsulenter känner till och stöttar respektive förening utifrån vad deras SF angivit i sin utvecklingsplan. Det andra uppdraget utgår från idrottsövergripande insatser.

SF-specifika insatser:

Föreningsstöd för verksamhet utifrån SF:ens utvecklingsplan ges till utbildnings- och utvecklingsverksamhet. Utifrån SF-utvecklingsplaner bedömer konsulenten vilket stöd som föreningen kan få. Det är ett stöd i process och utbildning men inte som direkt ersättning för kostnader i idrottsverksamheten (typ köp av fler bollar). Kontakta din konsulent för mer information >>>

Idrottsövergripande insatser:

Föreningsstöd inom Idrottsövergripande verksamhet kan ersätta kostnader för verksamhet som genomförs utifrån distriktets egna utvecklingsplan.

Insatserna ska utgå från utvecklingsområdena utifrån den strategiska inriktningen där flera föreningar i exempelvis en kommun samarbetar. 

Nätverk och samarbete över idrotts- och kommungränser är en framgångsfaktor. Vi vill kanalisera den energi vi haft i våra lokala idrottsövergripande nätverk av föreningar, som verkat sedan Handslaget inleddes, på ett nytt sätt. Med hjälp av ett starkare lokalt engagemang, och ett rejält omtag och ny färdriktning, hoppas vi kunna träffa rätt i våra satsningar.

Det idrottsövergripande insatserna stärks av att respektive kommun är med i denna samverkan.

Idrottskonsulenter inom idrottsövergripande insatser

Stockholmsdistriktet har valt att organisera uppdraget inom idrottsövergripande insatser i fem regioner. I varje område finns en idrottskonsulent som samordnar den idrottsövergripande verksamheten (kursivt; stadsdelarna i Stockholms stad).

Se kontaktlista, genom att klicka dig till "kontakta oss" och scrolla ner till kontaktpersoner för Idrottslyftet Idrottsövergripande insatser >>>

Sydväst

Sydost

Central

Nordväst

Nordost

Salem

Botkyrka

Huddinge

 

Skärholmen

Älvsjö

Liljeholmen/Hägersten

Enskede/Vantör

 

Nynäshamn

Haninge

Tyresö

Nacka

Värmdö

 

Farsta

Skarpnäck

 

Sundbyberg

Solna

Ekerö

 

Bromma

Spånga/Tensta

Hässelby/Vällingby

Kungsholmen

Norrmalm

Södermalm

Östermalm

 

Upplands Bro

Järfälla

Sollentuna

Upplands Väsby

 

Rinkeby/Kista

 

Vaxholm

Danderyd

Lidingö

Täby

Österåker

Vallentuna

 

Utvecklingsområdena som vi kan komma överens om gemensamt med flera föreningar och/eller kommunen/stadsdelen ska utgå från utmaningarna i det strategiska arbetet:

 • Behålla barn och ungdomar längre i idrotten
 • Hålla nere kostnaderna för barns idrottande
 • Öka jämställdheten
 • Nå nya målgrupper – Inkluderande idrott för alla
  • Ökad mångfald
  • Personer med funktionsnedsättning/variationer
 • Tränar- och ledarutveckling. Stärka ledarskapet för att förändra kultur och värderingar
 • Utveckla tränings- och tävlingsformerna. En ny syn på träning och tävling
 • Utveckla idrott områden där idrotten inte finns
Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: This is a mailto link

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss