Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Volanterapporten

I rapporten ”Får vi ta plats? Om barn och ungas tillgång till idrottsanläggningar i Stockholm” är det tydligt hur mycket sämre villkor idrottsrörelsen i Stockholm har jämfört med andra svenska storstäder. Rapporten redogör hur läget ser ut i dag och undersöker hur investeringsplaner och befolkningsökningen förändrar läget. Svaret är entydigt – underskottet på idrottsanläggningar kommer bestå fram till 2030.
  • Uppdaterad: 21 MAJ 2018 18:12

De planer som Stockholm stad har är främst att bygga i takt med befolkningsökningen – inte att bygga i kapp till samma nivå som i Göteborg eller Malmö.

Kunskapsföretaget Volante  har undersökt skillnaderna utifrån två perspektiv.

  1. Det första perspektivet är att jämföra antalet fotbollsplaner, idrottshallar, ishallar och simanläggningar som finns i Stockholm, Göteborg och Malmö samt antal invånare per idrottsanläggning. Resultatet tecknar en mörk bild. För att nå samma nivå som i Göteborg behövs det 24 fotbollsplaner motsvarande 11-spelsplaner, 45 stora idrottshallar, 10 ishallar och 3 simhallar.
  2. Det andra perspektivet undersöker om de idrottsanläggningar som finns räcker till för att tillgodose träningsbehovet. Detta utifrån relativt låga träningsdoser och endast med fokus på de som redan är aktiva. Underskottet är enligt detta perspektiv 27 fotbollsplaner för 11-spelsplaner, 16 idrottshallar och 6 idrottsytor, (mätsvårigheter har gjort att simningen ej kan redovisas).

- Rapporten bekräftar det som tidigare studier visat, dock mer i detalj på stadsdelsnivå än tidigare. I vissa stadsdelar har barn och unga har väldigt dåliga villkor, exempelvis Norrmalm, säger Roger Vintemar, verksamhetsledare anläggningsfrågor på Stockholmsidrotten.

Stockholm stad har en långsiktig investeringsplan gällande idrottsanläggningar och ytor fram till 2030. Då beräknas antalet invånare ha ökat med 179 000 invånare till 1 122 000. Volante konstaterar att Stockholm stad endast kommer att bygga i takt med denna befolkningsökning. Det finns dock ett undantag och det gäller idrottshallar där staden kommer bygga i kapp en del.

- Det är positivt att Stockholm stad har ambitionen att bygga i kapp en del. Samtidigt vet vi att det tillkommer nya inomhusidrotter som exempelvis Futsal. Det kommer öka konkurrensen om tiderna, säger Roger Vintemar.

Rapporten har tagits fram av Stockholms idrottsförbund i samverkan med förbund för basket, fotboll, gymnastik, handboll, ishockey, innebandy, konståkning, korpen och simning.

Läs hela rapporten här >>>

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss