Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Jämställdhet

Alla ska få utöva idrott på lika villkor

Jämställdhet - en självklarhet

Jämställdhet inom idrotten är en fråga om demokrati, resurser och intressen. Stockholmsidrotten vill att kvinnor och män ska ha samma makt att forma idrotten och sitt deltagande i idrottsrörelsen.
  • Uppdaterad: 2018-01-29 11:06

En jämställd idrott är en förutsättning för framgångsrik idrottsutveckling. Det gynnar inte demokratin, rättvisan, effektiviteten och utvecklingen att i första hand premiera ena halvan av befolkningen. Såväl forskning som människors enskilda erfarenheter, talar för att jämställdhet främjar utvecklingen både för organisationer och individer.

Men varken samhället i stort eller idrotten är jämställd. Idrottsrörelsen startades av män, för män och präglas fortfarande mycket av manliga normer och maktstrukturer. Det innebär att vi måste arbeta utifrån samhällsperspektivet och utifrån vår egen historia.

Ser vi tillbaka hundra år, femtio år, tjugo år, så har mycket hänt för jämställdheten såväl i samhället som inom idrotten. Antalet aktiva flickor och kvinnor har ökat, kvinnornas representation i beslutande organ har ökat, fördelning av resurser har blivit mer rättvis, kvinnor har stora framgångar inom många idrotter. Det sker en utveckling, Men fortfarande är det mycket kvar.

Idrottsrörelsen arbetar mot jämställdhetsmål 2025 som fastställdes vid RF-stämman 2017. Det övergripande målet för idrottens jämställdhetsarbete är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma idrotten och sitt deltagande i idrottsrörelsen.

Hur jobbar vi med jämställdhet 
- Vi kan coacha din förening i jämställdhet (Ta kontakt med jämställdhetssamordnare)
- Vi ordnar föreläsningar, kurser, lärgrupper och processer utifrån din förenings önskemål

Läs mer om jämställdhet på rf.se

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: This is a mailto link

Kontaktperson

Henric Hedberg
Stockholmsidrotten
Telefon: 08-627 40 63
This is a mailto link

 

 

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss