Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Pontus Gyllensten Jenny Modin, ordförande i Sportjournalisternas Klubb Stockholm, Kristian Svensk, verksamhetschef SK Neptun, Jennie Johansson SK Neptun, vinnare av VM-guldet på 50 m bröstsim 2015 och Cinnika Beiming, distriktsidrottschef på Stockholmsidrotten.

Jennie Johansson fick ta emot priset som Stockholmsdistriktets främste idrottare

2016-09-05 16:22

När Jennie Johansson nådde kaklet först på 50 m bröstsim vid VM i Kazan hade hon lyckats med något som få trodde var möjligt, inklusive hon själv. – Jag var i chock. När man vunnit en medalj börjar det blinka på startpallen. Min första tanke var brons, men när jag såg att det var guld visste jag inte vad jag skulle göra. Nu har Stockholmsidrotten och Sportjournalisternas klubb i Stockholm (SKS) utsett Jennie Johansson till Stockholmsdistriktets främste idrottare 2015. Priset på 10 000 kronor går till barn- och ungdomsverksamheten i Jennie Johanssons förening SK Neptun.
  • Uppdaterad: 08 MAR 2017 11:05

Det har simmats en del längder i Eriksdalsbadet sedan Jennie Johansson blev utsedd till årets främste idrottare i Stockholmsdistriktet 2015.

Nu är det september 2016 och Jennie Johansson har precis gjort sitt första träningspass efter OS i Rio – när Stockholmsidrotten och SKS möter upp henne för att dela ut plaketten och prischecken.

– Jag har haft tre veckor ledigt. Det kändes tungt det första passet. Jag kommer starta upp lite smått och ha mer semester än jag brukar ha.

Snart väntar två veckors semester till på sydligare breddgrader. Sedan är det dags att hoppa ner i bassängen på allvar igen. Siktet är inställt på att försvara guldet på 50 m bröstsim från VM i Kazan.

Efter att ha varit i Australien de fem senaste vintrarna kommer hon i vinter träna med Sveriges bästa simmare i NEC, Nationellt Elitcentrum i Eriksdalsbadet. Jennie Johansson har tränat med NEC sedan 2014 – men då endast under sommarhalvåret.

– Jag vill prova på något annat, säger hon.

Vi backar bandet 18 år. En tioårig Jennie Johansson gör sin första simträning med Hedemora Simsällskap.

– Jag följde med en kompis till träningen. Hon slutade efter ett tag men jag blev fast. Jag provade på en massa idrotter som många andra barn: friidrott, handboll, fotboll och biljard. Simningen var alltid roligast. Det var så kul att ha något vid sidan av skolan och träffa sina kompisar i föreningen. Det blev en extra familj, säger Jennie Johansson och fortsätter:

– I början var simningen en kul grej. Jag tränade för att ha roligt och körde på i min egen takt. När jag var 14 till 17 år tränade jag inte mycket i jämförelse med de som var i eliten i min ålder. När jag var 17 år vann jag JSM på 100 m bröstsim.

Efter guldet på JSM bestämde hon sig för att göra en större satsning och som 18-åring flyttade hon till Uppsala.

– Det var då jag kände att jag hade talang för simningen och att jag borde träna på allvar.

Som elitidrottare tränar hon 25 timmar i veckan.

– Men som elitidrottare har man inte ett 8-17-jobb. Förutom alla träningstimmarna är det fokus på återhämtning och bra mat, så det är ett jobb som pågår dygnet runt för att träna så bra som möjligt för att sedan tävla så bra som möjligt.

Jennie Johansson jublar efter VM-guldet på 50 m bröstsim i Kazan 2015.

Jennie Johansson hoppas att hon kan vara en förebild för de i 20-årsåldern som har tankar på att ge upp sin elitsatsning.

– Att jag vann VM-guld när jag var 27 år visar att man inte behöver vara en supertalang när man är 15 år. Jag hoppas att jag kan vara en inspiration för andra som funderar på att sluta vid 20 år för att i stället fortsätta jobba med sina mål.

Hon är glad över att prispengarna på 10 000 kronor går till hennes förening, SK Neptuns, barn- och ungdomsverksamhet.

– Det är jättekul. Jag blev glad när jag hörde att jag kan hjälpa dem. Jag tyckte simningen var så kul när jag var liten så det känns bra att vara med och bidra till barn- och ungdomsverksamheten.

Efter att ha fått lite perspektiv till OS – kan du känna dig nöjd med din insats?

– Jag är nöjd med prestationen, men självklart hade det varit kul att simma i en OS-final, säger Johansson och fortsätter:

– Det var en bra stämning i truppen och kul att träffa idrottare från hela världen. Det är en rolig upplevelse. Ett OS handlar inte bara om placering – när jag tänker på det får jag en positiv känsla. När jag ser tillbaka på OS i framtiden är jag förhoppningsvis nöjd med att jag blev nia.

Jennie Johansson har stora förhoppningar inför VM i Budapest nästa sommar då hon har chansen att försvara guldet på 50 m bröstsim.

– Det har alltid varit min favoritdistans. Det ska bli kul att få träna på det inför VM. VM-guldet förra sommaren kom som en bonus då jag hade tränat mycket på 100 m bröstsim.

Inför OS i London 2012 var hon med för att se och lära. Rio var alltid det stora målet. Kan hon se så långt som till Tokyo och 2020?

– Nu är det svårt. Jag har haft fokus på Rio i många år och det var mitt huvudmål. Nu tar jag ett år i taget, jag säger inte att jag ska sluta. Men nu är det fokus på att försvara mitt VM-guld.

>>> Läs om priset och om tidigare vinnare här (sedan 2014 kan man inte få priset mer än en gång).

Juryns motivering:
Det är aldrig för sent att slå igenom och ta ett VM-guld. Det bevisade bröstsimmaren Jennie Johansson när hon vann 50 meter i Kazan. 27-åringen från Neptun forsade genom fältet och satte fingrarna i kaklet före idel världsstjärnor. Bara timmen senare lade hon till ett VM-silver i medleylagkappen. Hon började elitsatsa först som 18-åring. Nu är hon 2015 års främsta idrottare i Stockholmsdistriktet, utsedd av Stockholmsidrotten och Sportjournalisternas klubb i Stockholm.

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: This is a mailto link

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss