Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Satsning i Hallonbergen och Rissne gav 22 nya simledare

2017-06-14 08:49

Simföreningen SS04 har i samarbete med Stockholmsidrotten precis avslutat ett ledarutbildningsprogram för unga ledare i Sundbyberg, de flesta från Hallonbergen och Rissne. Samtliga som var med från starten är nu redo att köra i gång som ledare på sommarsimskolan som startar vecka 24. – Mest spännande blir det att få vara med barnen och lära dem att simma, säger Amin Ahmed, som precis gått ut nian i Ängskolan.
  • Uppdaterad: 2017-11-30 17:54

Just nu befinner sig Svensk Idrott i en häftig förändringsresa. Idrottsrörelsen har antagit en ny strategisk inriktning och verksamhetsidé “vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet. Som en del i förändringsresan gör Stockholmsidrotten en satsning i olika områden i Stockholmsdistriktet för att stödja etablering och inkludering av nya målgrupper till idrotten.

För att locka nya simledare berättar Stockholmsidrottens idrottskonsulent, Marino Miskulin, som arbetar i Hallonbergen och Rissne att man valde att tänka lite utanför ramen.

– Vi ska jobba med inkludering och provade att söka upp ungdomarna på fritidsgårdar för att berätta om utbildningen som vi har i samarbete med SS04.

Sara Alfredsson, leder projektet från föreningens sida:

– Det har varit åtta träffar sammanlagt med 22 ungdomar och vi har haft 100 procents närvaro. Det har gått superbra. Vi inledde med en kickoff på Bosön för att visa dem att man kan jobba vidare inom idrotten och att det kan vara en arena för fortsatta studier och arbete.

Aaron Mukasa (bilden ovan, till höger) från Rissne, som precis tagit studenten, på fritidsgården Stationen i Ängskolan, när han fick reda på utbildningen.

– En av fritidsledarna berättade att man kunde bli simledare för yngre barn.

Efter att Sara Alfredsson varit ute och berättat om utbildningen och möjligheterna att jobba extra i sommar som simledare hoppade Aaron på utbildningen.

– Jag blir arbetslös direkt efter studenten, så jag tackade ja. Det har varit en bra utbildning, säger Aaron, som varit med på samtliga åtta tillfällen och fortsätter:

– Det har varit mycket grundläggande som inte bara gäller för simning. Jag tar med mig mycket om ledarskap som till exempel hur man bemöter andra människor. Det känns bra att komma i gång och få prova på något för första gången.

Under våren har det varit allt från föreläsningar om motivation till temat: ”Alla är välkomna inom svensk idrott” kombinerat med pass i simbassängen.

– Prio har inte varit att lära ut den bästa simövningen utan mer på hur en närvarande ledare ska vara och att man ska se alla barn samt hantera föräldrar, säger Sara Alfredsson.

Amin Ahmed (bild nedan) känner sig redo att köra i gång.

– Det har varit spännande att lära sig hur man möter barn och hanterar dem som inte vill lyssna, säger hon.

Marino Miskulin är glad över det stora intresset som fanns i Hallonbergen och Rissne för att bli simledare:

– Sara Alfredsson från SS04 har spelat en stor och viktig roll. Alla kommer inte från idrotten, det är bra och spännande. Nu hoppas vi att andra fritidsgårdar är intresserade av samma upplägg.

– Sådana här typer av utbildningar gagnar samhället, idrotten och inte minst de 22 ungdomar som nu fått en bra ledarskapsutbildning. Tanken från början var att ha med 15 ungdomar, men vi kan ju inte säga nej till alla som vill vara med.

Vill du samarbeta med oss på Stockholmsidrotten, läs mer här >>>

Skribent: Pontus Gyllensten

Musse ska få fler att hitta in till idrotten i Hagsätra och Rågsved

Folkfest när Tillsammans Cup arrangerades på fem platser i Stockholmsdistriktet

Massor av tjejer ville spela Samba-cupen i norra Botkyrka

Idrottslyftet förändras

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss