Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Huddinge Handbollklubbs satsning på unga ledare och domare

2017-06-12 11:20

Den 22 maj var Stockholmsidrottens idrottskonsulent Håkan ”Krallan” Nilsson på besök hos Huddinge Handbollklubb för att berätta om utbildningsmaterialet ”Wilda och Walters äventyrsresa”. Ordföranden Robert Tham berättade samtidigt om föreningens spännande förändringsresa för att öka delaktigheten hos unga och på sikt få flera ledare och domare från de egna leden samt att få spelarna att stanna längre.
  • Uppdaterad: 2017-11-30 17:54

Under klubbträffen presenterade Krallan Nilsson utbildningsmaterialet som vänder sig till barn från sju till tolv år (Läs mer om Wilda och Walter här >>>).

– Äventyrsresan är uppdelad i fyra häften med ämnena: Jag är unik, Tillsammans, På gruppäventyr och Jag skapar framtidens idrott: framtidsäventyret, säger han.

Jenny Visen, lagledare för F07, som var med på klubbträffen tycker det är viktigt att föreningens ledare samlas för utbildningskvällar.

– Jag gillar att föreningen lyfter in andra saker i spelarnas handbollsutbildning för att ge fler intryck och insikter som stärker barnen och laget nu och i framtiden. Presentationen av Wilda och Walter-materialet gav mycket energi och uppslag på hur jag kan jobba som tränare.

Krallan Nilsson:

– Idrott handlar mycket om träning och matcher men även om kunskap att vara med varandra. Genom materialet lär man av sig själv och av varandra. Det är ett bra material som väcker mycket tankar och idéer.

Lotta Edfors (se bild ovan tillsammans med Jenny Visen och Elisabeth Helmér), kansliansvarig på Huddinge Handbollsklubb, visade stolt upp föreningens nya lokaler i Huddingehallen. Sedan en tid tillbaka finns nu föreningens kansli i samma hall som där handboll tränas och spelas.

– Det har varit viktigt för oss som förening att försöka få till en denna flytt så vi kan kopplas mer till vår verksamhet samt vara tillgänglig för våra ungdomar och ledare, säger klubbens föreningskonsulent Lotta Edfors.

– Huddinge kommun har till nästa verksamhetsår tillsett vi har tillgång till Huddingehallens A-hall måndag till söndag samt B-hallen i större utsträckning än tidigare. De vill göra varje sporthall unik och samla en idrott där. Exempelvis så har innebandyn och basketen en egen hall. Det är ett jättebra sätt att samla ungdomsverksamheten för vår del. Inom två år har vi även planer på att starta en eftermiddagsverksamhet i Huddingehallen, säger ordföranden Robert Tham.

Stockholmsidrottens idrottskonsulent Krallan Nilsson tror mycket på föreningens utveckling med fokus på utbildning av ledare och domare för att stärka barn- och ungdomsverksamheten.

– Vi vill hitta en form för att aktivera och utbilda unga personer som känner att de kanske inte vill spela eller träna lika mycket, genom utbildning och synlighet. Vi vill se dem och berätta att vi uppskattar att de vill vara ledare eller domare och stödja dem med guidning, säger ordföranden Robert Tham och fortsätter:

– Det är viktigt på lång sikt att bli självförsörjande på ledare. Nu har vi många föräldrar som är ledare. Då blir föreningen sårbar, slutar barnet så är risken stor att föräldern slutar. För de unga som slutar att spela ska de alltid erbjudas möjligheten att bli ledare eller bli domare. Det är en viktig del i byggandet av det nya Huddinge HK.

Just nu är föreningen inne i en förändringsresa i samarbete med Stockholmsidrotten som kan ta flera år.

– Stockholmsidrotten med Krallan i spetsen visar upp en enorm kunskap i arbetet vi ska göra framöver och blir en viktig pelare att luta sig mot, säger Robert Tham och fortsätter:

– Det är en lång process att jobba med föreningsutveckling om man vill göra en förändring med värdegrunden förankrad. Det kan ta flera säsonger. Men när väl värdegrund och styrdokument är implementerade, så är det mödan värd på många sätt, säger Robert Tham.

En ny roll som instiftas under nästa år är även ledarcoacher som den ungdomsansvarige ansvarar för.

– Ledarcoacherna ska hjälpa de unga ledarna. Vi ska ha exakt samma sak för de unga domarna.

Det blir såklart en omöjlighet för en ledar- eller domarcoach att se alla matcher. Därför är det viktigt att flera ingår i gruppen och att de ser olika matcher för att vara ett stöd, säger Robert Tham.

– De här personerna ska finnas med som stöd. Syftet är att behålla ledarna och domarna så länge som möjligt och få dem att känna sig trygga i sin roll, säger Robert Tham.

 

 

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss