Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Stockholmsidrottens idrottskonsulenter tillsammans med föreningar och kommunen under ett av höstens givande möten.

Samarbeten i Upplands-Bro ska få fler att hitta in till idrotten

2017-12-12 07:00

I Upplands-Bro samarbetar föreningar och kommunen för att så många som möjligt ska hitta in till idrotten. På sikt ska det göra att de som börjar ska stanna inom idrotten länge. – Kommunen är verkligen delaktiga och samtidigt har man gemensamt bestämt med föreningarna att sommaridrotter och vinteridrotter inte ska konkurrera, säger Susanne Hasselgren, idrottsövergripande idrottskonsulent på Stockholmsidrotten.
  • Uppdaterad: 12 DEC 2017 13:08

Susanne Hasselgren gör regelbundna besök till Upplands-Bro kommun och föreningarna. Hon är imponerad över arbetet som pågår. 

– Man arbetar mycket med att unga, sju till 25 år, ska välja att idrotta i förening och stimuleras till ett livslångt idrottande i föreningslivet. Mycket av de diskussioner vi haft har handlat om vad föreningarna kan göra för att man ska behålla de aktiva längre upp i åldrarna, säger Susanne Hasselgren och fortsätter:

– När kommunen är med fungerar det på ett helt annat sätt, vi når då lättare alla föreningar. Vi får med mer idrotter, det är viktigt att det finns fler att välja mellan.

Nätverksträffar under hösten har bland annat resulterat i att idrottsföreningarna har valt att samarbeta i stället för att konkurrera när det gäller träningstider.

– Man försöker sätta träningar så att de inte krockar med andra aktiviteter så att barnen kan utöva fler idrotter. När det är sommarhalvår får vinteridrott stå tillbaka för fotboll och tvärtom på vinterhalvåret. Det kommer från diskussioner om hur de kan göra för att behålla barnen längre inom idrotten, säger Susanne Hasselgren.

Ett konkret exempel på samarbete är Kungsängens kampsport och självförsvarsförening, Kungsängens SK Handboll och Upplands-Bro budoklubb som har inlett ett framgångsrikt samarbete över idrottsgränserna för ungdomarna.

 

Förutom att ha stöttat kommunen och föreningarna inom olika utbildningar har Stockholmsidrotten hjälpt till med redskap när kommunen renoverade en gammal källarlokal (se bild ovan) där tre föreningar nu har verksamhet.

– Det fanns en oanvänd källarlokal som kommunen lät föreningarna renovera som nu är en gemensam idrottslokal för tre föreningar, säger Susanne Hasselgren.

Nyligen blev det även klart med ett till stort samarbete mellan Stockholmsidrotten, skolidrotten, kommunen och Upplands-Bro gymnasium. Där målsättningen är att få fler tjejer att hitta till föreningar, rekrytera fler ledare samt rusta upp gymnasiets gym.

– Man vill skapa en atmosfär som möjliggör för ett inkluderande förhållningssätt där alla känner sig välkomna oavsett ambitionsnivå, ålder, sexuell läggning, kön, religionstillhörighet. Vi kommer stödja med ledarutbildningar, kurs i effektivt styrelsearbete och ett samarbete med Locker Room , säger Susanne Hasselgren.

Förändringens vindar blåser just nu genom Svensk Idrott med Strategi2025 – och Upplands-Bro kommun och deras föreningar är med på tåget.

– Det som är häftigt med det som sker i Upplands Bro är den samverkan som finns mellan föreningslivet, kommunen och att även vi är med på tåget, det gläder mig mycket och i slutändan kommer fler barn och ungdomar hitta in till idrotten, säger Susanne Hasselgren. 

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss