Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Sara och Marino vill få fler att hitta in till idrotten i Rissne-Hallonbergen

2017-11-27 11:26

I Rissne och Hallonbergen, som är två av de utvalda områdena där Stockholmsidrotten gör en storstadssatsning, finns ett behov att få fler att bli aktiva inom idrotten. Sundbybergsborna Sara Alfredsson och Marino Miskulin har antagit utmaningen att lyfta idrotten på orten som projektledare. Storstadssatsningen är ett led i Svensk Idrotts förändringsresa ”Strategi2025” där fokus bland annat är på att få fler att idrotta, nå nya målgrupper, inkludera fler och en ny syn på träning och tävling.
  • Uppdaterad: 30 NOV 2017 17:53

Läs om Stockholmsidrottens storstadssatsning här >>>

Dimman är tät och regnet faller i en inte allt för behaglig takt ner mot deltagarna i Löparonsdag som ska springa runt vackra Lötsjön i hjärtat av Sundbyberg.

Både Sara och Marino är oroliga över att få ska komma på grund av det dåliga vädret.

På vägen ner mot sjön fastnar Marino i ett samtal med en man och en kvinna.

Sara skrattar:

– Kom nu, ropar hon högt.

Efter några minuter kommer Marino sakta gåendes ner för backen.

– Jag har bott här länge och känner folk överallt i Sundbyberg, säger han.

Marino och Sara oroade sig i onödan. De flesta är på plats och med lätta steg joggar de förbi med reflexvästar för att ge sig ut på kvällens löprunda.

Tillsammans med gruppen kommer Idris Ibrahim som är ledare för Löparonsdag. Han har SM-guld i terränglöpning på meritlistan och är i dag löparcoach och tränare i bland annat AIK Friidrott.

– Vi vill inte att Idris ska ta med sig ungdomarna härifrån till de klubbar han tränar, då är det bättre att de börjar i Sundbybergs IK, säger Marino och utvecklar sitt resonemang.

– Det där med att uppfinna hjulet tycker vi inte att vi behöver göra. Vi ska bara hjälpa till att olja det och stötta de föreningar som finns och vara drivande i ett samarbete med aktörer inom kommunen och idrotten.

Teamet har i dag ett samarbete med idrottsalliansen i Sundbyberg för att stärka samarbetet mellan föreningar.

– Det kan exempelvis vara gemensamma lovaktiviteter. I veckan hade vi en process med föreningarna för diskutera hur vi kan stärka samarbetet och rekryteringen av unga ledare, säger Marino.

Stockholmsidrottens satsning på Rissne och Hallonbergen samt andra orter är ett led i att regeringen har avsatt medel till idrotten, som Riksidrottsförbundet har fördelat till respektive distrikt, för att idrotten ska stödja etablering och inkludering av nya målgrupper.

– Vi vill att idrotten ska göras mer tillgänglig i hela vårt distrikt. En av idrottens utmaningar är att inkludera nya målgrupper. Genom den här satsningen tror vi att fler ska hitta till idrotten, säger Cinnika Beiming, distriktsidrottschef och fortsätter:

– Vi ser ett behov av nya arbetssätt och metoder där samverkan lokalt är viktigt. Vi tror att nya former av idrottsverksamhet måste få en chans att växa fram för att skapa framtida idrottsföreningar som genom nya arbetssätt och lösningar kommer att finnas under en längre tid och utvecklas.

I Svensk Idrotts förändringsresa Strategi2025 är en av de fem prioriterade resorna ”En inkluderande Idrott för alla”.

Både Sara och Marino lägger mycket tid på att vara ute på fritidsgårdarna i Sundbyberg just för att inkludera fler.

– Fritidsgårdarna är viktiga för att skapa en inkluderande idrott för alla. Vi måste gå utanför föreningslivet för att hitta dem som inte hittat in till idrotten, säger Sara.

- Vi vill baka in idrotten där. Tonåren är en känslig ålder och där kan idrotten spela en stor roll, säger Marino.

Teamet har byggt upp ett bra samarbete med politiker och tjänstemän på kommunen.

– Det visar att det finns en vilja att få med idrotten och att de förstår vårat storstadsprojekt, säger Sara.

Nyligen fick de tillgång till två tomma lokaler i Hallonbergens centrum där man gör en tjejsatsning i samarbete med Hallonbergens IF och fritidsgården i Hallonbergen.

– Där kommer vi ha tjejfys för de som är i tonåren, yoga och meditation, säger Sara.

Under året har man även haft Streetdance för barn och ungdomar i Hallonbergens sporthall och en ledarskapsutbildning som gav 22 nya unga ledare inom simning tillsammans med föreningen SS04. I Grönkullaskolan har det varit prova på volleyboll och under loven idrottskollo på Rissne IP.

– Vi har haft prova-på parkour i samarbete med Street Mentality och varit involverat i ”Passa Vidare” en prova-på aktivitet av olika idrotter arrangerat av Sundbybergs IK, säger Marino.

Utöver det vill Sara och Marino skapa förutsättningar för att starta verksamhet inom MuyThai och boxning i Hallonbergen eftersom det finns en stor efterfrågan på Kampsort.

– Vi har även varit med och stöttat Rosa Pantern Cup i samarbete med fritidsgården Hundra 174an i Rissne, ett idrottsarrangemang med basket, parkour, fotboll och dans, säger Marino.

 Marino började som projektledare vid årsskiftet medan Sara anslöt efter sommaren.

– Jag har idrottat hela livet och har hållit på med ridning, kampsport och simning. Sedan tog simningen överhand, säger Sara som fram till i somras jobbade på föreningen SS04.

Sara är utbildad till idrottskonsulent på Bosön, precis som Marino.

– Idrotten kan göra så stor skillnad för människor. Idrott är glädje och det är otroligt lärorikt då man lär sig respekt, struktur, målsättningar och såklart ger det ett hälsosammare liv. Idrotten ger helt enkelt jättemycket, det är därför jag älskar att jobba inom idrotten med det här viktiga storstadsprojektet i Rissne-Hallonbergen, säger Sara.

Marinos resa inom idrotten började på grusplaner och gator i Neapel som liten grabb. På 60-talet gick flyttlasset till Sheffield efter att ha fått ett lärlings-proffskontrakt med Sheffield Wednesday som 16-åring. Något år efter det fick han avbryta sin tänkta fotbollskarriär för att höfterna var trasiga.

Till Sverige och Sundbyberg flyttade han 1982 efter att han förälskat sig i sin nuvarande fru. Han spelade fotboll men jobbade som säljare. 

 – Jag insåg när jag kom till Sverige att det bästa sättet att skynda på min integrationsprocess var att hitta en förening, så jag började spela fotboll för Råsunda IS.

Som 47-åring började Marino plugga på Bosön och 1999 började han jobba för Stockholmsidrotten. I dag är han 67 år.

– Jag skulle egentligen gå i pension. Jag kände också att jag hade gjort mitt som idrottskonsulent. Men det här storstadsprojektet var alldeles för spännande för att tacka nej till eftersom jag skulle få jobba i min hemkommun med något som är så viktigt. Många av de ungdomarna jag möter i Rissne har jag mött under de tio år jag varit tränare i Rissne IF fotboll.

Löpningsgänget springer förbi, för att göra eftermiddagens andra varv. Allt dagsljus är borta. Gänget försvinner bort längs spåret som slingrar sig runt Lötsjön.

Nu väntar en vinter med aktiviteter och samverkan med lokala aktörer i Sundbyberg för att få fler i Rissne och Hallonbergen att hitta in till idrotten.

- Med kärlek, glädje och närvaro kan man skapa hur mycket som helst, säger Sara samtidigt som hon försvinner bort mot löpspåret tillsammans med Marino.  

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss