Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Mercy Kenge

"Stort att få vara med på en resa och se hur en individ kan utvecklas enormt"

2017-10-27 14:04

Under hösten har Löparakademin kört träningar två gånger i veckan med de som går i nionde klass i Jordbro. Utvecklingen har varit fantastisk och nu slussas ungdomarna in i den nystartade föreningen Jordbro IF. – Det har varit otroligt att se det enorma behovet som finns hos ungdomarna och allt engagemang, säger David Nzinga, projektledare för Stockholmsidrottens storstadssatsning i Jordbro.
  • Uppdaterad: 2017-11-30 17:53

Direkt efter sommarlovet startade verksamheten med två kilometer långa joggingrundor.

– Då var alla lite nervösa. Alla sa okej när vi skulle ut på första löpturen. Det vågade inte säga nej, säger Ella Sandberg från Löparakademin.

Två av dem som var med från början hade hållit på med löpning tidigare. 

– Många som varit med hade aldrig tränat i hela sitt liv, säger Ella Sandberg.

I Svensk Idrotts förändringsresa ”Strategi2025” är en av de fem prioriterade resorna ”En ny syn på träning och tävling". Och kanske är det just upplägget som lockat så många nya till Löparakademin i Jordbro.

>>> Läs mer om Stockholmsidrottens storstadssatsning här.

Efter träningarna har gruppen en gemensam må bra-runda.

– Då står alla i en ring och berättar vad som hänt i dag, bra eller dåligt. Ingen får kommentera. Det är för att man ska kunna prata utan att få frågor och känna någon press, säger Ella.

I samband med vissa träningar har gruppen, som haft 36 deltagare under hösten, workshops.

­– Där har vi pratat om hur man sätter upp egna mål och hur man ska ta hand om sig och planera livet. För många tonåringar är det inte lätt och veta hur man ska prioritera i sitt liv, säger Ella Sandberg.

I dag springer gruppen sju kilometer per runda med målet att klara av en mil innan höstens 20 löparpass avslutas. När det blir vinter avslutas Löparakademins träningar. Nästa höst kör man i gång med nya ungdomar.

För de som avslutar sina träningar nu så fortsätter löpandet i nystartade Jordbro IF. Från löpargruppen har föreningen rekryterat de ledare som kommer att hålla i verksamheten i fortsättningen.

– Det är upplyftande att se de som utsetts till ledare. När vi kör i gång i vår kommer vi göra det möjligt för ännu fler att vara med, säger David Nzinga.

För en fortsättning blir det.  Och David Nzinga är imponerad över alla framsteg som gruppen gjort under hösten.  

– Det känns så stort att få vara med på en resa och se hur en individ kan utvecklas enormt mycket med rätt medel. Hälsoaspekten med bättre kondition och en sundare livsstil är självklart jätteviktigt och en stor del. Men att se hur vissa i gruppen gått från att vara tillbakadragna, till att ta mer initiativ och hitta nya vänner känns nästan större.

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss