Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Tyngdlyftning för barn - fokus på rörelseglädje och skydd mot frakturer i framtiden

2017-10-30 16:00

Varje söndag sedan ett år tillbaka tränar ett gäng knattar tyngdlyftning och rörelseglädje tillsammans på Rosenlunds Atletförening på Söder. – Det som är fascinerade är att vi har mest tjejer i gruppen eftersom tyngdlyftning har varit en mansdominerad idrott, säger Jona Elings Knutsson, ledare och initiativtagare av gruppen som även är läkare.
  • Uppdaterad: 2017-11-30 17:53

En vanlig träning inleds med en kvarts uppvärmning som följs av tyngdlyftning.

– Där övar vi på rörelser, säger Jona Elings Knutsson, som är ST-läkare inom obstetrik och gynekologi som forskar på könshormoner och idrottande kvinnor.

Och just det där med idrottande kvinnor var anledningen till att hon tog initiativet till att starta knattegruppen inom tyngdlyftning.

– En av mina döttrar ville börja träna fotboll. Då var mitt villkor att hon skulle börja styrketräna eftersom tre av tio flickor som spelar fotboll får knäskador.

Varje pass avslutas med en hinderbana eller cirkelträning som är styrketräningsinriktad.
– Där får barnen utmana många av kroppens grundfunktioner i exempelvis klättring, hoppa, rulla eller balansera. Sedan är passet slut, säger Jona Elings Knutsson.

I Svensk Idrotts ”Strategi2025” är en av de fem prioriterade resorna ”En ny syn på träning och tävling” – något som verkligen passar in på Rosenlunds Atletförenings knatteverksamhet.

Nyligen var Stockholmsidrottens idrottskonsulent Gabriella Pröckl på plats för att besöka föreningen.
– Det finns väldigt få barngrupper inom tyngdlyftning. Jag var där för att utbyta kunskap om hur tyngdlyftning med barn kan gå till. Jona berättade för mig om fördelarna med tyngdlyftning med barn.

– Det är viktigt att påpeka att förpubertala barn inte kan bygga muskelmassa som vuxna. Denna träning handlar om att främja rörelsekompetens och ha kul, säger Gabriella Pröckl och fortsätter:

– Det finns fördomar kring varför barn och ungdomar inte ska styrketräna, exempelvis att det hämmar växten och har en stor skaderisk för rygg, knä och tillväxtzoner. Eller att styrketräning för barn inte uppfyller något syfte då barn inte får större muskler, men forskning visar att det är bra för barn att styrketräna på rätt sätt.

Gabriella Pröckl hänvisar till forskningsrapporten ”Fysisk träning för barn och ungdomar". Rapporten visar bland annat att tillräcklig styrka är en förutsättning för att ett barn ska kunna lära sig rätt rörelseteknik och att barn besitter stor förmåga för motorisk inlärning.

– Barnaåren är därför en tid när man kan skaffa sig en bred rörelsearsenal som i mångt och mycket bestämmer rörelseförmåga för hela livet säger Gabriella Pröckl.

Gruppen har funnits i två år, ett år på Stockholms Atletklubb och senaste året hos Rosenlunds Atletförening. Om att det är så många flickor i gruppen säger Jona Elings Knutsson:
– Tyngdlyftning var en mansdominerad sport och att så många tjejer ville vara med förvånade mig i början. Jag tror att det beror på den själsliga utvecklingen. Killar ”vet att de är starka”, för tjejer blir det en stor grej att de får känna sig starka. Varje gång de lyfter en stång och sträcker på sig, så händer något med dem.

Tyngdlyftningsträningen för barnen är en investering för framtiden.
– De kommer få ett ökat skydd mot frakturer resten av livet, eftersom man får mer benmassa i skelettet. De får en styrka som gör att de får lättare att utöva andra idrotter, säger Jona Elings Knutsson.

Vill din förening samarbeta med oss på Stockholmsidrotten, läs mer här >>>

För den som är nyfiken går Ungdoms-DM i tyngdlyftning av stapeln den 25 november kl 11.00 i Enskedehallen, läs mer här >>>

 

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss