Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Dilshan Fernando

Victoria och Chrishan ska få fler att hitta in till idrotten i Hallunda/Norsborg

2017-10-05 08:22

Svensk Idrott har nya mål. I förändringsresorna som beskrivs i ”Strategi2025” är fokus på utveckling i stället för resultat. Målet är en mer nyfiken och välkomnande idrott. Fokus är även på att få fler i rörelse och att alla får chansen att nå sin fulla potential och motiverade att hålla i gång hela livet. I Botkyrka, Sveriges mest mångkulturella kommun, har Victoria Escobar och Chrishan Fernando, antagit utmaningen, som projektledare för Stockholmsidrotten i Hallunda och Norsborg, att få fler tjejer att idrotta, stötta de befintliga föreningarna och helt enkelt få fler att hitta in till idrotten.
  • Uppdaterad: 2017-11-30 17:53

Victoria Escobar växte upp i Hallunda/Norsborg och flyttade till Fittja när hon var 17 år. Sedan Victoria var liten har hon idrottat i föreningar och som liten var hon ofta på fritidsgården Hörnet i Hallunda, som i dag är nedlagd.

– Jag spelade innebandy för Balrog i Botkyrkahallen under hela min uppväxt, thaiboxades med Frysbox och dansade på fritidsgården i Skärholmen, säger hon.

De senaste åren har hon jobbat med Fryshuset, JKS, Rädda Barnen och KFUM. I dag är hon utbildad grundskolelärare och fritidspedagog. Hon har även varit aktiv länge på olika fritidsgårdar i Botkyrka och Skärholmen.

I augusti började hon som projektledare i Hallunda/Norsborg för Stockholmsidrotten – ett av hennes största mål är att få mer ungdomar mer delaktiga i föreningslivet.

– Det är viktigt att lyssna på vad de vill. Det finns ett stort behov för ungdomarna att deras röster blir hörda av vuxna. Det är också viktigt att jobba med och synliggöra förebilder i området.

Stockholmsidrottens satsning i Hallunda/Norsborg och andra förorter är ett led i att regeringen har avsatt medel till idrotten, som Riksidrottsförbundet har fördelat till respektive distrikt, för att idrotten ska stödja etablering och inkludering av nya målgrupper.

– Vi vill att idrottens ska göras mer tillgänglig i hela vårt distrikt. En av idrottens utmaningar är att inkludera nya målgrupper. Genom den här satsningen tror vi att fler ska hitta till idrotten, säger Cinnika Beiming, distriktsidrottschef och fortsätter:

– Vi ser ett behov av nya arbetssätt och metoder där samverkan lokalt är viktigt. Vi tror att nya former av idrottsverksamhet måste få en chans att växa fram för att skapa framtida idrottsföreningar som genom nya arbetssätt och lösningar kommer att finnas under en längre tid och utvecklas.

I Svensk Idrotts förändringsresa ”Strategi2025” är två av de fem prioriterade resorna ”En inkluderande Idrott för alla” och ”Den moderna föreningen engagerar”.

I våras sjösattes den nya föreningen Spear IF i Hallunda/Norsborg, som tar avstamp i att vara en modern och inkluderande förening, med ett stort utbud av idrotter. Den som startade projektet var Chrishan Fernando.

Ledare från nybildade föreningen Spear IF. Chrishan Fernando längst till vänster tillsammans med Cinnika Beiming, distriktsidrottschef, under Botkyrka Summer Games.

Själv har han en lång bakgrund inom föreningslivet och är uppvuxen i Hallunda/Norsborg. Som liten sköt han sina första skott i basketkorgen på gården där han växte upp på Tors Väg.

Som tioåring började Chrishan spela basket med Fryshuset och sedan JKS som han senare började jobba för. Precis som Victoria är han utbildad grundskolelärare.

– Vi vill bryta lite det traditionella föreningslivet, det är inget fel på det, men det måste finnas ett mellanalternativ för de som vill ha något annat, säger Chrishan och fortsätter:

– Många slutar på grund av alla krav som de inte orkar med.

Innan sommaren gick föreningens ledare en heldagsutbildning.

– Styrelsen är en blandning av tjejer och killar. De som är med är 16 till 25 år. 

MMA-sektionen är redan i gång och flera andra idrotter står i startgroparna.

– Basket, pingis, dans, thaiboxning, fotboll och badminton startar vi snart upp. Kanske blir det ännu fler, säger Chrishan.

– En viktig uppgift vi har är att se behoven hos föreningarna och stötta dem, exempelvis genom utbildningar. Jag jobbar även mycket med olika verksamheter under loven. Sedan vill vi få i gång mer idrott på Brunna IP, där aktivitetsytorna ofta inte utnyttjas.

Sambacupen, där Stockholmsidrotten är med i samarbetet i Botkyrka kommun, är ett av många projekt där Victoria Escobar och Chrishan Fernando är involverade i. 

Mycket av Victoria och Chrishans arbete i Hallunda och Norsborg kommer handla om att samverka.

– Vi vill ha en nära relation med föreningar, fritidsgårdarna, kommunen och skolan. Tidigare har man inte jobbat så mycket med fritidsgårdarna, det kommer vi att göra, säger Victoria och fortsätter:

– Där når vi otroligt mycket ungdomar, men det kan ibland vara svårt att få med dem i en föreningsverksamhet. Vi ska försöka ta in idrotten på fritidsgårdarna där det även är en trygg miljö. Det finns det behov av.


Invigningen av Norsborgs utegym i september. "Äntligen tillgängliggörs en plats där både våra äldre och unga kan mötas på deras egna villkor" säger Victoria Escobar.

”Jämställdhet för en framgångsrik idrott” är en till av de fem resorna i Svensk Idrotts ”Strategi2025”. Där är fokus på att kvinnor och män ska ha samma möjligheter.

Tjejkvällarna som kommer ske under hösten kan vara en viktig nyckel och en dörr in i föreningslivet för många tjejer som tidigare inte varit aktiva.

– Vi kommer lyfta fram föreningar, förebilder och dansare. Tjejsatsningen kommer förhoppningsvis leda till en tjejverksamhet till våren i vår nystartade förening. Det kommer vara dans, kreativa samtal, inspirationsföreläsningar, säger Victoria Escobar.

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: Adressen Gömd

David och Njol ska få idrotten att blomstra i Jordbro

Musse ska få fler att hitta in till idrotten i Hagsätra och Rågsved

Satsning i Hallonbergen och Rissne gav 22 nya simledare

Massor av tjejer ville spela Samba-cupen i norra Botkyrka

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss