Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Tom Rowland Almida de Val, till höger i bild, under junior-VM

VM-guldvinnaren siktar på OS med stöd från Sport Campus Sweden

2017-10-10 08:30

Nu är det dags att söka till Sport Campus Sweden(SCS), där man kan kombinera elitidrott och studier. En av dem som är med i SCS är Almida de Val, nybliven juniorvärldsmästare i curling som tävlar för Sundbyberg. Hon läser till civilingenjör i design och produktframtagning på KTH. – Den största fördelen för mig är att jag kan lägga upp pluggandet på ett enklare sätt, säger Almida.
  • Uppdaterad: 2017-11-30 17:53

Senast den 15 oktober ska ansökningarna till SCS vara inne (ansök här >>>).  

Almida de Val läser andra året på KTH – att kombinera högre studier med elitidrott är inte alltid enkelt. Därför är SCS ett bra stöd.

– De hjälper till med mycket, exempelvis fystester, workshops, sjukgymnastik och fysioterapi vid skador och möjligheten att anpassa min studietakt.

Att kunna lägga upp sitt pluggande efter elitidrottandet underlättar hennes satsning.

– Att jag kan anpassa studierna efter de turneringar vi i laget spelar är jättebra. Under förra terminen studerade jag på halvfart under en period då vi låg ute på tävlingar under åtta veckor.


Stockholmsidrotten har stöttat och medverkat till bildandet och utvecklingen av Sport Campus Sweden. 
Foto: Richard Grey

Under den perioden blev det seger i Elitserien med Sundbyberg, brons på Universiaden och ett guld på junior-VM, berättar Almida som är tvåa och vice skipper i laget.

SCS har samarbete med följande lärosäten i Stockholmsdistriktet: KTH, Universitetet, Södertörns Högskola, Handelshögskolan, Karolinska Institutet och GIH.

Nyligen tilldelades Almida de Val Svenska Spels elitidrottsstipendium på 50 000 kronor.

–  Det var väldigt stort. Det är suveränt att det finns och gör att jag inte behöver känna press att studera heltid, eftersom jag lever på studielån.

Sundbybergs lag efter VM-guldet på junior-VM. Foto: Richard Grey

Hennes utbildning är fem år – men med hjälp av SCS och elitidrottsstipendiet räknar Almida att studierna kommer pågå några år till.

–  Målet är att spela curling på heltid i framtiden. Det är få som kan göra det, men vi siktar på är att spela OS 2022 i Peking och att ta en paus från studierna de åren, för att sedan återuppta studierna. Utbildningen är på fem år, så det lär ta ett tag tills jag är färdig, säger Almida de Val.

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss