Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Yamfu och Annika vill stärka och bredda idrotten i Fisksätra

2017-10-18 10:02

I Fisksätra, som är ett av de utvalda områdena där Stockholmsidrotten gör en storstadssatsning, finns behovet av mer idrotter, lokaler och att fler blir aktiva. Fisksätrabon Annika Haglund och Yamfu Arhin som växte upp i området har antagit utmaningen att lyfta idrotten på orten som projektledare för Stockholmsidrotten. Storstadssatsningen är ett led i Svensk Idrotts förändringsresa ”Strategi2025” där fokus bland annat är på att få fler att idrotta, nå nya målgrupper, inkludera fler och en ny syn på träning och tävling.
  • Uppdaterad: 2017-11-30 17:53

Läs mer om Stockholmsidrottens storstadssatsning här >>> 

Sommar har blivit höst och vid marinan i Fisksätra är höstlöven betydligt fler än båtarna.

I en skärgårdsidyll som Fisksätra, borde ett seglarläger vara ett naturligt inslag på sommaren.

– Nyligen hade jag ett möte med seglarförbundet. Tanken är att det till våren ska bli seglarskolor i Fisksätra, säger Annika Haglund.

I Svensk Idrotts förändringsresa ”Strategi2025” är två av de fem prioriterade resorna ”En inkluderande Idrott för alla” och ”Den moderna föreningen engagerar”.

– Seglarskolan blir ett helt nytt koncept. Och det är ju mycket vad Stockholmsidrottens storstadssatsning handlar om. Att inkludera fler, skapa moderna föreningar som kan erbjuda lättillgänglig idrott och ett brett utbud av idrotter i närområdet, säger Annika.

Yamfu och Annika har sin arbetsplats i Fisksätra Folkets Hus – en bra plats för att stötta idrotten i området.

– I uppstarten var det fokus på kartläggning och strategi. Vi har även kunnat stötta fotbollen genom att rekrytera fler ledare, ny sportchef samt en administratör till kansliet. Vi var även medarrangör för Tillsammans cup som hölls 6 juni på Fisksätra IP.

Från Tillsammans cup på nationaldagen den 6 juni i Fisksätra.

 Annika och Yamfu ser en enorm potential i sin stadsdel.

– Att få möjlighet att jobba med idrotten i området kändes helt rätt. Jag har själv varit aktiv ideellt inom fotbollen i Fisksätra, både som tränare, projektledare för knattefotbollen och som styrelsemedlem.

– Jag brinner för området och ser den potential som finns. Jag drivs av att idrotten ska bli bredare och att det blir fler aktiviteter för unga och äldre och att de ska kunna idrotta tillsammans på ett glädjefullt sätt, säger Annika.

Annika är uppvuxen i Tensta och fick möjlighet att prova på olika idrotter genom skolan, allt från ridning, skytte till fäktning.

– Det har varit en viktig och rolig erfarenhet att ta med mig i livet, något jag vill att alla barn ska få möjlighet till. Fotboll var min idrott till jag var 20 år. Efter det blev det kampsport några år.

Tidigare har hon jobbat med kommunikation och projektledning samt några år inom skola och barnomsorg.

Tillsammans cup, 6 juni.

Yamfu som är uppvuxen i Fisksätra höll på med friidrott och basket i Saltsjöbaden och fotboll i Fisksätra IF.

– Jag är utbildad organisationsledare på Bosön och även hälsocoach från Lillsved, säger Yamfu och fortsätter:

– Jag ser fram emot att inkludera så många som möjligt genom att erbjuda fler idrotter. Långsiktigt tror jag det är viktigt att det erbjuds fler idrotter. Om man tröttnar på fotboll kanske samma förening kan erbjuda bordtennis, och där kommer vi in som stöd med exempel utbildningar, få föreningar att samverka och att hjälpa till med material.

Idrotter som är på gång är bordtennis, gymnastik, friidrott, segling, kampsport och fler bollsporter.

Att få med sig barn och ungdomar tror inte Yamfu blir ett problem.

–  Utmaningen blir lokaler och anläggningar att vara i, säger Yamfu.

Stockholmsidrottens satsning på Fisksätra och andra orter är ett led i att regeringen har avsatt medel till idrotten, som Riksidrottsförbundet har fördelat till respektive distrikt, för att idrotten ska stödja etablering och inkludering av nya målgrupper.

– Vi vill att idrotten ska göras mer tillgänglig i hela vårt distrikt. En av idrottens utmaningar är att inkludera nya målgrupper. Genom den här satsningen tror vi att fler ska hitta till idrotten, säger Cinnika Beiming, distriktsidrottschef och fortsätter:

– Vi ser ett behov av nya arbetssätt och metoder där samverkan lokalt är viktigt. Vi tror att nya former av idrottsverksamhet måste få en chans att växa fram för att skapa framtida idrottsföreningar som genom nya arbetssätt och lösningar kommer att finnas under en längre tid och utvecklas.

Teamet i Fisksätra vill skapa mer möten mellan idrotten i Saltsjöbaden och Fisksätra.

– Vi har skapat kontakter med idrottsföreningar men även med andra lokala kulturella och etniska föreningar samt samverkan med allt från bostadsbolag, polisen, skolan och kommunen. I det dagliga arbetet handlar mycket om att få fram förutsättningar för fler idrottsaktiviteter.

Vid Lännerstasundet ligger det öppna vattnet ensamt, båtfolket har gått i ide till våren. Annika och Yamfu ser nu fram emot en spännande höst med massor av nya idrottsaktiviteter i Fisksätra.

– Redan till höstlovet kommer vi ha aktiviteter på Fisksätra IP och i Fisksätra sporthall. Ett nytt och unikt samarbete mellan fotbollen i Fisksätra och Saltsjöbaden. När vi summerar vintern tror jag att vi har fått i gång flera nya idrotter och fler Fisksätrabor har hittat in till idrotten, säger Annika.

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: This is a mailto link

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss