Hoppa till sidans innehåll

Boken som tog sex år att skriva - håller sakta men säkert på att förändra barn- och ungdomsfotbollen

2014-11-27 08:41

Fredrik Sundqvist sade upp sig från sitt jobb på universitet för att skriva boken ”Så funkar ungdomsfotboll”. Det tog sex år att bli färdig. – Jag var med i en förening som var i stort behov av att tänka igenom sin värdegrund. När jag såg hur talangjakt och toppning slet sönder våra barngrupper väckte det starka känslor i mig. Vi vuxna fattade beslut som förstörde det som gjorde fotbollen rolig, säger han.
  • Skapad: 27 NOV 2014 08:41

I Stockholmsidrottens podcast träffar Helen Alpstig filosofen Fredrik Sundqvist i hans hem i Göteborg. Han började fundera på ledarskapet inom ungdomsfotboll när han själv var tränare för 10 år sedan.

– Lika mycket som jag instinktivt blev arg över vissa företeelser inom barn- och ungdomsidrotten var jag konfunderad över motsägelser i mitt eget ledarskap. Många gånger var jag inte bättre själv än dem jag var arg på. Det blev en intellektuell utmaning att reda ut det, säger han.

Han var timanställd på Universitet och för att skriva boken sade han upp sig och började ett nattjobb.

– Jag kände att jag behövde skriva boken. Jag ville kartlägga våra drivkrafter när vi formerar våra lag och visa på hur motsägelser och konflikter uppstår. Boken ger helt enkelt svar på frågan varför vi gör som vi gör. Sådant är viktigt för att förstå.

– Boken blir ett verktyg för en konstruktiv diskussion. I boken förklarar jag också hur jag själv tycker att man ska göra - för att fotbollen skall bli utvecklande, rolig och lockande för så många som möjligt.

Stockholmsfotbollen har den senaste tiden gjort stora förändringar för att minska tävlingshetsen. >>> Läs mer här.  Fredrik Sundqvist tycker att utvecklingen är glädjande.

– Sakta men säkert börjare det bli enklare att vara en schysst barn- och ungdomstränare. Det är en väldigt positiv utveckling på gång. I dag finns det en helt annan diskussion om värdegrund och träningsmetodik än då jag var aktiv ungdomsledare. SvFF:s nya utbildningsplan som sätter barnrättsperspektivet i centrum är bara ett exempel på detta nya stöd.

Fredrik Sundqvist har del i den positiva utvecklingen. Hans bok ges ut av Svenska Fotbollsförbundet och finns nu som utbildningsmaterial på SISU idrottsböcker (>>> beställ eller läs mer här ). Enskede IK är en av flera föreningar runt om i landet som valt att förändra sin verksamhet med Fredrik Sundqvists bok som utgångspunkt.

>>> Läs mer här.

– Jag skrev min bok på vinst och förlust. Jag ville helt enkelt reda ut mina tankar. När mitt manus var klart kontaktade jag mitt distriktsförbund, Göteborgs FF, som blev väldigt entusiastiska. Boken kom rätt i tiden och många längtade efter en ordentlig debatt. Responsen på SvFF blev också väldigt positivt även om det tog lite tid innan de valde att trycka boken. Faktum är att alla som jag pratat med har tyckt att boken varit efterlängtad och klargörande.

Varför tror du att det blivit så höga krav på vinna inom vissa lag i barn- och ungdomsidrotten?

– Idrotten och fotbollen har en massa vackra visioner och vill stå för något entydigt gott. Men man har inte gett tränarna och klubbarna rätt verktyg att jobba inkluderande och med ett långsiktigt utvecklingsperspektiv. I stället har tränarna verkat i ett tävlingssystem och ett talangselekteringssystem som prioriterar tidig fysisk mognad och segrar. Det har nästan varit omöjligt att stå emot. Det har blivit fokus på resultat i stället för på barnens egen upptäckarglädje och gemenskapen i lagen. Det kommer bli ändring på det nu.

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: This is a mailto link