Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Aktuellt nu

Här listar vi aktuell och viktig information för Specialdistriktsförbund, SDF.
  • Uppdaterad: 20 JUN 2017 13:00

20 juni 2017:

Till Specialdistriktsidrottsförbunden i Stockholmsdistriktet

En liten förändring kommer att ske i informationsflödet mellan Stockholmsidrotten och SDF:en i Stockholmsdistriktet. Den tidigare SDF-dialogen fortsätter som vanligt när det gäller information av lite mer allmän karaktär. Men mer viktig information som samtliga SDF behöver veta och känna till kommer istället att skickas som ett mejl liksom detta utskick.

Information om förändringar av SDF-stödet
Svensk idrott befinner sig just nu i en spännande förändringsresa. Den strategiska inriktningen utgår från de målområden som Riksidrottsmötet fastställde redan 2015. Vi kallar det att gå från en triangel till en rektangel. Nu tar vi gemensam nästa steg som utgår från ett antal utvecklingsresor som vi behöver göra för att lyckas med att nå målen, vilka beslutades på Riksidrottsmötet nu i maj.

Riksidrottsförbundet har precis lanserat en webbsida med material/fakta kring strategin. Mer information finns att läsa här

Översyn av SDF-stödet
Inom ramen för dessa förändringar är det nödvändigt att se över organisation och stödformer. Ett sådant stöd är fördelningen av landstingets verksamhetsbidrag till idrottsförbunden i Stockholms län, dvs SDF-stödet. Idag utgår stödet ifrån ett basbidrag (lika stort för alla), storlek på barn- och ungdomsverksamheten i respektive idrott (LOK-stödet) samt utbildningsverksamhet (SISU-timmar samt SDF-utbildningar) som är redovisade i Utbildningsmodulen.

Styrelsen för Stockholmsidrotten har beslutat att se över fördelningsmodellen så att den bättre överensstämmer med den strategiska inriktningen.

Denna översyn kommer att ske under tidig höst 2017 i en nära dialog med er.

Frysning av Utbildningsstatistiken
I avvaktan på denna översyn kommer vi att låta utbildningsstatistiken baseras på inrapporterade utbildningstimmar under 2016 och inte 2017.

Skälet till detta är att Stockholmsidrottens förändrade arbetssätt 2017 inte ska påverka något SDF negativt med anledning av att inrapporterade timmar eventuellt minskar.

Det förändrade arbetssättet (vilket informerades om vid en ordförandeträff den 30 januari) infördes för att möta föreningarnas behov på ett mycket bättre sätt. Tidigare år har vi stöttat de föreningar som redovisat in SISU-timmar. Varje timme har i sin tur genererat en utbildningsresurs. Nu stödjer vi istället alla föreningar utifrån vilket behov och utbildningsplaner som finns framåt. Den utbildningsverksamhet som genomförs i samarbete med SISU i enlighet med SISUs riktlinjer samt verksamhetsformer ska redovisas. Men den redovisade statistiken ligger således inte till grund för kommande stöd till föreningens utbildning. Detta kommer sannolikt att minska timmarna som redovisas. Därav frysningen av utbildningsstatistiken vid beräkningen av utbildningskriteriet i SDF-stödet.

Däremot kommer Stockholmsdistriktet samlade utbildning och bildningsverksamhet sannolikt öka – och föreningar kommer att samlat få en ökad möjlighet till stöd genom de olika stöd som föreningarna kan ta del av (Idrottslyft, etableringsstöd, anlägggningsstöd och utbildningsstöd)

Vid frågor kan ni kontakta distriktsidrottschefen This is a mailto link alternativt ekonomiansvarig This is a mailto link

Här kan ni läsa information till föreningar om arbetssätt 2017. Denna text kan ni hänvisa föreningar till när de har frågor Länk
Länk till nuvarande fördelningsmodell
Länk

 

7 jnui 2017: Ta ställning du också - gå med Svensk Idrott i Pridetåget den 5 augusti

11 maj 2017: Inbjudan att deltaga i kartläggning och behovsinventering av anläggningar för de mindre idrotterna

3 april 2017: SDF-stöd 2017

17 mars 2017: Vi vill ha era synpunkter om ett vinter-OS och Paralympics 2026 i Stockholm 

3 mars 2017: Handlingar till Distriktsidrottsstämman 29 mars 

22 februari 2017:Inbjudan till frukostmöte 22/2: vinter-OS – möjligheter och utmaningar

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss