Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Bygga i kapp anläggningsbrist och jämställdhet i fokus för nya idrottsborgarrådet

2014-10-27 14:28

Hallå där, Emilia Bjuggren (S), Stockholms nya idrottsborgarråd. Grattis till nya jobbet, vad är det första du kommer ta tag i?
  • Skapad: 27 OKT 2014 14:28

– Tack, Självklart blir det mycket fokus på investeringssidan och att bygga i kapp och i takt. Den övergripande bilden är tydlig och vi måste bygga i kapp behovet i Stockholm eftersom vi har brist på i stort sett alla anläggningar. Sedan måste huvudfokus i Stockholm vara att ge förutsättningar så att alla barn kan vara med och idrotta. Och jämställdhetsfrågan där Kanalplan blivit en viktig symbolfråga – att man satsar lika mycket på flickor och pojkar och att man har koll på det.

Hur kommer ni konkret jobba för mer jämställdhet?

– Vi kommer göra en genusanalys av investeringsbudgeten. I dag vet vi inte hur fördelningen verkligen är och vilka som får ta del av de investeringar som görs. Är det inte jämställt får vi prioritera om.

Åren innan valet besökte du 50 olika idrottsaktiviteter i Stockholm – vad har du tagit med dig från det?

– Framför allt har jag har ett bättre kontaktnät och förståelse för vilka utmaningar som finns. Det är viktigt att prata med idrottsrörelsen och ha en öppen dialog mellan roteln och föreningslivet. Det tydligaste minnet är ju anläggningsbristen. Men också allt roligt jag fick prova på.

Blir det mer anläggningar och idrottsmiljöer nu?

– Ja, det ska det bli. Vi behöver fler fullstora hallar och konstgräsplaner. Sedan har vi friidrotten som man inte satsat på länge nu som behöver ytor. Detaljerna behöver vi arbeta igenom. Vi vet även att vi måste avsätta mycket pengar på att lösa det eftersatta underhållet med simhallarna. Nu hamnar det på vårt bord att lösa situationen. Vi sitter i förhandlingar om budgeten med MP, V och FI nu. Så de exakta summorna får vi återkomma med.

Emilia Bjuggren fortsätter:

– Men jag känner mig trygg med att det blir mer pengar. Till breddidrott, jämställdhet och barn som i dag är utanför idrotten.

Berätta om din egen bakgrund inom idrotten?

– Jag har spelat fotboll i Spånga IS och varit ideellt engagerad i AIK. Så det ideella ligger mig varmt om hjärtat. Det ligger stort fokus på att man ska svettas inom idrotten. Men det finns ett lika stort värde med allt det andra.

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss