Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Pontus Gyllensten

Glädjebeskedet till idrotten i Stockholm – en extra miljard för att börja bygga i kapp anläggningsbehovet

2014-11-12 16:31

Idrottsföreningarnas vädjan om mer anläggningar och idrottsytor i Stockholm börjar äntligen ge resultat. Den nya majoriteten i Stadshuset (S, MP, V och Fi) avsätter en extra miljard för att bygga i kapp anläggningsbehovet de kommande fyra åren - en fördubbling av pengarna till idrotten. – Föreningarnas vädjan har spelat en jättestor roll. En miljard kronor är mycket pengar även i Stockholms stad så det är inget man avsätter lättvindigt. Men det är ett enormt behov som under lång tid har varit eftersatt, säger det nya idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S).
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 15:33

I en intervju i våras lovade Emilia Bjuggren en extra miljard under sex år till idrotten för att bygga i kapp behovet av idrottsytor. Det blev dock ännu bättre för idrotten – och en chans att börja bygga i kapp det jättestora behovet av anläggningar som föreningarna i Stockholm skrikit efter.

– Totalt blir det cirka två miljarder kronor över fyra år, säger Emilia Bjuggren.

Stockholms Idrottsförbunds ordförande Peter Larsson:

– Beskedet från stadshusmajoriteten är ett bra steg framåt för idrotten i vårt distrikt. Anläggningskrisen har varit Stockholms Idrottsförbunds högst prioriterade uppgift under flera år. Det känns bra att man lyssnat på föreningarna. Stockholm har ju halva utbudet av idrottsanläggningar jämfört med landet i övrigt – det här är ett första och viktigt steg att bygga i kapp behovet. Nu måste spadarna i jorden.

Arbetet kommer påbörjas snarast. Först ut är Kanalplan som rustas upp samt den nya skridsko/bandyhallen i Tallkrogen som nu blir verklighet efter många turer.

– Vi har under en tid jobbat med den långsiktiga investeringsplanen så att vi snarast kan börja producera och inviga, säger Emilia Bjuggren.

Den extra miljarden som ni avsätter till nya anläggningar och idrottsytor, vad kommer ni att fokusera på?

– Fullstora hallar (40 x 20 meter), en upprustning av stadens simhallar och konstgräsplaner. Exakt vilka hallar och planer måste vi planera med den nya idrottsnämnden.

– Sedan ser vi att de fem enklare hallarna för 100 miljoner kronor som alliansen tog beslut om kommer att få ett slutpris på 160 till 180 miljoner kronor i stället. Vi kommer att ta ansvar för det eftersom vi vet att behovet finns.

För Åkeshovshallen finns det speciellt avsatta pengar, så utgifter för den simhallen ingår inte i idrottsmiljarden.

Hur se ni på behovet för utomhusidrotter utan anläggningar, som exempelvis orientering, skidåkning och mountainbike?

– Vi vill se en tydligare friluftssatsning. Där handlar det bland annat om att sluta sälja av mark så att exempelvis orienteringen har någonstans att vara. Men även att det finns servicebyggnader vid skidspår, säger Emilia Bjuggren.

I budgeten ligger även en höjning av föreningsstödet på 15 miljoner kronor per år. I dag går 40 miljoner kronor per år till föreningarna i aktivitetsstöd.

– Alla pengar kommer inte gå till aktivitetsstöd till idrottsföreningarna. Höjningen av föreningsstödet inkluderar även en dialog med idrotten och hur man kan få fler ungdomar stanna kvar längre inom idrotten.

Hur känns det att kunna göra den här stora satsningen på idrotten?

– Det borde vara en självklarhet i en huvudstad som Stockholm där folk vill idrotta. Men det har det inte alltid varit. Det känns jättekul såklart, säger Emilia Bjuggren och fortsätter:

– Det kommer inte att räcka hela vägen fram och vi kommer inte kunna bygga allt. Men det här kommer att göra skillnad för de som vill idrotta. 

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss