Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Pontus Gyllensten

Glädjebeskedet till idrotten i Stockholm – en extra miljard för att börja bygga i kapp anläggningsbehovet

2014-11-12 16:31

Idrottsföreningarnas vädjan om mer anläggningar och idrottsytor i Stockholm börjar äntligen ge resultat. Den nya majoriteten i Stadshuset (S, MP, V och Fi) avsätter en extra miljard för att bygga i kapp anläggningsbehovet de kommande fyra åren - en fördubbling av pengarna till idrotten. – Föreningarnas vädjan har spelat en jättestor roll. En miljard kronor är mycket pengar även i Stockholms stad så det är inget man avsätter lättvindigt. Men det är ett enormt behov som under lång tid har varit eftersatt, säger det nya idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S).
 • Uppdaterad: 07 JUN 2016 15:33

I en intervju i våras lovade Emilia Bjuggren en extra miljard under sex år till idrotten för att bygga i kapp behovet av idrottsytor. Det blev dock ännu bättre för idrotten – och en chans att börja bygga i kapp det jättestora behovet av anläggningar som föreningarna i Stockholm skrikit efter.

– Totalt blir det cirka två miljarder kronor över fyra år, säger Emilia Bjuggren.

Stockholms Idrottsförbunds ordförande Peter Larsson:

– Beskedet från stadshusmajoriteten är ett bra steg framåt för idrotten i vårt distrikt. Anläggningskrisen har varit Stockholms Idrottsförbunds högst prioriterade uppgift under flera år. Det känns bra att man lyssnat på föreningarna. Stockholm har ju halva utbudet av idrottsanläggningar jämfört med landet i övrigt – det här är ett första och viktigt steg att bygga i kapp behovet. Nu måste spadarna i jorden.

Arbetet kommer påbörjas snarast. Först ut är Kanalplan som rustas upp samt den nya skridsko/bandyhallen i Tallkrogen som nu blir verklighet efter många turer.

– Vi har under en tid jobbat med den långsiktiga investeringsplanen så att vi snarast kan börja producera och inviga, säger Emilia Bjuggren.

Den extra miljarden som ni avsätter till nya anläggningar och idrottsytor, vad kommer ni att fokusera på?

– Fullstora hallar (40 x 20 meter), en upprustning av stadens simhallar och konstgräsplaner. Exakt vilka hallar och planer måste vi planera med den nya idrottsnämnden.

– Sedan ser vi att de fem enklare hallarna för 100 miljoner kronor som alliansen tog beslut om kommer att få ett slutpris på 160 till 180 miljoner kronor i stället. Vi kommer att ta ansvar för det eftersom vi vet att behovet finns.

För Åkeshovshallen finns det speciellt avsatta pengar, så utgifter för den simhallen ingår inte i idrottsmiljarden.

Hur se ni på behovet för utomhusidrotter utan anläggningar, som exempelvis orientering, skidåkning och mountainbike?

– Vi vill se en tydligare friluftssatsning. Där handlar det bland annat om att sluta sälja av mark så att exempelvis orienteringen har någonstans att vara. Men även att det finns servicebyggnader vid skidspår, säger Emilia Bjuggren.

I budgeten ligger även en höjning av föreningsstödet på 15 miljoner kronor per år. I dag går 40 miljoner kronor per år till föreningarna i aktivitetsstöd.

– Alla pengar kommer inte gå till aktivitetsstöd till idrottsföreningarna. Höjningen av föreningsstödet inkluderar även en dialog med idrotten och hur man kan få fler ungdomar stanna kvar längre inom idrotten.

Hur känns det att kunna göra den här stora satsningen på idrotten?

– Det borde vara en självklarhet i en huvudstad som Stockholm där folk vill idrotta. Men det har det inte alltid varit. Det känns jättekul såklart, säger Emilia Bjuggren och fortsätter:

– Det kommer inte att räcka hela vägen fram och vi kommer inte kunna bygga allt. Men det här kommer att göra skillnad för de som vill idrotta. 

Skribent: Pontus Gyllensten
 1. Välkommet MEN upprustning är väl knappast "Bygga ikapp"? och menar man allvar med "Bygga ikapp" så undrar man vart Ishallarna tagit vägen? Sthlm Stad har INTE byggt en ishall i egen regi sedan 1990 (Zinkensdamms ishall). Visst har man lagt ner medel i upprustning MEN det har blivit dyrare än nödvändigt mestadels pga av att man inte ger medarbetarna tydliga instruktioner och kompetensutveckling för att göra ett bra jobb i förebyggande syfte !

  (Jörgen Hjert 2014-12-14 kl 12:33) Anmäl
 2. S+MP+V+KD lovade alla innan valet att bygga klart Highvalley Skateworld i Högdalen som endast är halvfärdig. Ändå finns det inga pengar i den budget som presenterades av S+MP+V+FI förra veckan för 2015. Det är skandal. Ska vi behöva vänta ett år till ? Vi har blivit styvmoderligt behandlade av politikerna i flera år. Bygg klart Highvalley Skateworld så som ni lovat. Och som alla partier utom M säger att de vill. Det är total majoritet för detta och ändå blir vi gång på gång utnyttjade och svikna. 20 000 skateboardåkare, tjejer, killar i alla åldrar och deras familjer i Stockholm vet vad ni lovat inför valet!!

  (Tomas Wikström 2014-12-14 kl 00:08) Anmäl
 3. Välkomnar den nya majoritetens förslag att lyssna på föreningslivet och föra en dialog. vilket tyvärr inte fungerat så bra fram till nu. Ett exempel på detta är Nya Solberga Bollplan. Men vi räknar med ett bättre fortsatt stöd av den nya majoriteten som också utlovar ökat ekonomiskt föreningsstöd de kommande åren mm Äntligen!

  (Christer Bertling 2014-12-11 kl 12:44) Anmäl
 4. En fråga, hur ser ni på saknaden av ishallar i Stockholm, komme detta innebära nya och uprustning av dom som fins?

  (Hockey 2014-12-11 kl 12:02) Anmäl
 5. En fråga, hur ser ni på saknaden av ishallar i Stockholm, komme detta innebära nya och uprustning av dom som fins?

  (Hockey 2014-12-11 kl 12:02) Anmäl
 6. Beslut togs 2010 och 2012 att bygga hela Högdalens Highvalley Skateworld, men vi ser fortfarande endast en halv skateboardpark och ingen stöd för att driva aktivitetscafé för att hålla ordning i anläggningen. Politikerna var ense före valet att slutligen bygga klart som utlovat: http://www.subsurfers.se/2014/09/03/vilket-parti-lovar-bygga-klart-hs Men nu efter valet ser det ut som vi återigen sviks löftena. 

  (Ants Neo 2014-12-11 kl 11:06) Anmäl
 7. I dessa Nobel-tider vill jag utbrista i ett ÄNTLIGEN !!! Nu får vi tillsammans styra upp det så det blir "Optimalt" Robert G Hernadi, SIF, SCS, StFF, BP o SKK

  (Robert G Hernadi 2014-11-13 kl 11:55) Anmäl

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss