Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Susanne Hasselgren Ina Åkerberg på skridskokälken

"Jag är som vilken människa som helst. Det är bara att mina ben inte fungerar som alla andras"

2014-11-20 13:53

14-15 november, hölls mässan MinFritid i Sollentuna, som visar vilka möjligheter det finns till en aktiv fritid för barn med speciella behov. – Idrottsföreningar som arbetar med att möta unga med funktionsnedsättning och skapa möjligheter till fysisk aktivitet har kommit väldigt långt. De gör mycket bra som andra föreningar kan ta efter, säger Anders Nissar, verksamhetsledare på Stockholmsidrotten. I vår anordnar också Stockholmsidrotten utbildningen ”Praktisk ledarutbildning i att möta barn och unga som behöver extra stöd”.
  • Skapad: 20 NOV 2014 13:53

Mässan sätter fokus på att öka livskvaliteten för alla med funktionsnedsättning. På plats vid Sollentunamässan fanns 45 föreningar för att visa upp sina idrotter. En som var på plats var Ina Åkerberg, förebildsledare i föreningen RG Aktiv Rehabilitering.

– Jag är som vilken människa som helst. Det är bara att mina ben inte fungerar som alla andras, säger hon.

På mässan använde hon sin skridskokälke. Eftersom Ina var inomhus hade hon satt på rullskidor under.

– Det roligaste med att åka skridskor är att man kommer ut, får frisk luft och motion på vintern. Även om man sitter i stol, säger Ina Åkerberg.

– Sedan tycker jag att det är jättehärligt att komma ut på sjöarna när det är is. Det kräver dock kyla och väldigt tjock is så det är inte alltid det går.

I dag är Ina Åkerberg 28 år. Hon har idrottat sedan hon var liten.

– Jag har hållit på med mycket. Ridit, åkt skidor och på senare tid har jag även börjat paddla kajak. Men jag har alltid varit med i föreningar där merparten av medlemmarna har varit funktionsnedsatta.

Under våren finns utbildningen ”Praktisk ledarutbildning i att möta barn och unga som behöver extra stöd” hos Stockholmsidrotten. Där ligger fokus på att leda barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

– Vi har märkt att behovet av denna utbildning har ökat och då känns det bra att kunna möta behovet och utbilda föreningsledare. Det är kul att Värmdö och Nacka kommun nu drar igång sin andra kurs i samverkan med oss, säger Ingbritt Ekman från Stockholmsidrotten som varit med och tagit fram utbildningen.

På utbildningen får deltagarna konkreta tips och bra verktyg som också praktiseras under kursens gång. Den pedagogiska finessen med utbildningen är att den sträcker sig över en längre tid. Då får deltagarna möjlighet till kontinuerlig återkoppling från varandra och utbildaren.

Anmäl dig eller läs mer om utbildningen här.

Se filmklippet om IK Bolton och JKS fäktnings verksamhet för barn med ADHD och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

 

Besöket på ”MinFritid” gav Anders Nissar mycket erfarenhet och nya ideer.

– På en sådan här mötesplats kan vi göra spaningar inför framtiden och se vad det är för trender. Men det viktigaste är att idrottsföreningarna utbildar sina ledare så att de kan ta emot den här stora gruppen.

Anders Nissar fortsätter:

– Det är viktigt att idrottsföreningar får kunskap om att det inte är svårt att välkomna personer med olika typer av funktionsnedsättning till verksamheten.

För Ina Åkerberg har idrotten betytt mycket.

– Det har gett aktivering och gemenskap. Idrotten är ett bra sätt att hålla i gång och det är viktigt för alla. Men ännu viktigare om man har en funktionsnedsättning. 

Se filmklippet om Idrottslyftets satsning på barn med olika typer av funktionsnedsättning

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: This is a mailto link
  1. Vilken härlig människa hon verkar vara Ina. Bra läsning och viktigt att föreningar jobbar med detta.

    (Ylva 2014-11-24 kl 09:54) Anmäl

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss