Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Pontus Gyllensten

Anders Petersson har gjort JKS till mer än en idrottsförening

2015-09-21 07:00

I 40 år har Anders Petersson, ordförande i KFUM JKS Stockholm, arbetat ideellt för föreningen som har sin bas i Skärholmen/Bredäng. Från att ha varit en basketförening har JKS i dag sju nya sektioner och ett stort engagemang i demokratifrågor på orten. – Det handlar om att ungdomarna ska må bra och ha en bra verksamhet på sin fritid, säger Anders Pettersson.
  • Skapad: 21 SEP 2015 07:00

Sommaren byts sakta ut mot höst och de gröna bladen ersätts med gula och röda höstlöv på träden. Anders Petersson gör sin 40:e höst i JKS och är redo att starta upp en ny säsong i Skärholmen/Bredäng.

– Föreningen bildades 1945 och jag har varit med sedan min äldsta son började spela 1975, berättar han.

Fram tills för fem år sedan var JKS en förening som endast hade basketverksamhet. Men när idrottsföreningen kom ut till skolorna i Skärholmen/Bredäng genom Idrottslyftet upptäckte Anders Petersson att det fanns ett större behov.

– Genom Idrottslyftet märkte vi att det saknas idrottsföreningar i närsamhället som möter upp det behov som finns. Jag har ofta sagt att ”vi provar” när jag fått förslag på en ny idrott i vår förening. Parkour är ett exempel på en idrott som ungdomar ville ha och vi vet kommer att bli väldigt stor. Det ska vara nära till träningen för de som håller på med en idrott, det är en av anledningarna till att vi startat upp så många nya sektioner.

Bredang14

Fäktning är en av JKS nya sektioner.

Att se barn ha roligt och må bra är en stark drivkraft för Anders Petersson och det ledarskap som präglar honom.

– Jag trivs med detta och mår bra av att se att det fungerar. Det är därför jag orkar hålla på, det ger mig någonting. Jag känner att det är som de vore mina barn, säger Anders som sedan ett par år tillbaka är pensionär.

Tidigare jobbade han bland annat som inköpare på Coop och Hennes och Mauritz. Anders var även med och startade ”ungdom mot rasism” i början av 90-talet, som representant för idrotten. 1997 till 2000 var han projektledare för Ytterstadssatsningen sedan med i Storstadssatsningen i Fittja. Där fick han möjlighet att arbeta heltid med integration.

– Jag lärde mig mycket under de åren och såg behoven, säger Anders Pettersson och fortsätter:

– Integrationsfrågan är det som driver mig. Att vi ska kunna leva i samhället tillsammans. I föreningen är alla välkomna och att vara med i en idrottsförening som JKS leder till integration.

Bredang4

"Det ger mig någonting. Jag känner att det är som de vore mina barn" säger Anders Petersson

Stödet från Stockholmsidrotten genom åren har varit viktigt för föreningens utveckling, berättar Anders Peterson:

– Samarbetet har betytt väldigt mycket. Jag vill framförallt lyfta SISU-konsulenten Håkan ”Krallan” Nilsson och Anders Nissar som båda varit med på resan och på olika sätt varit med och utvecklat vår förening till vad den är i dag. De har även betytt mycket för mig som person.

Föreningen arbetar mycket med demokratifrågor. JKS har politiska utbildningar, debatter och arbetar aktivt i Skärholmen/Bredäng för att öka valdeltagandet med bidrag från MUCF, 127:s röster räknas, inför valen 2014 och nu under tre år fram till valet 2018.

– Det har mycket att göra med hur jag själv ser på samhällsengagemanget. Varje individ ska ta vara på sina rättigheter och skyldigheter som medborgare och förstå att vi är en del av de politiska beslutet.

– Valet hör ihop med integration. Det är viktigt att de som kommer hit från andra länder förstår att det finns en anledning att rösta, framförallt kommunalt, där alla har en chans att påverka sin egen situation.

Organiserad spontanidrott för ungdomar i området och nyanlända, är ett exempel där föreningen öppnar dörrarna och gör det enklare för vem som helst att komma en eller flera gånger i veckan, utan krav på medlemskap

– Det ska vara lätt att komma till oss. Vi ska visa samhällsengagemang och pratar mycket om detta. Det är en stark familjekänsla i vår förening. Många säger att ”det var i JKS jag började” och många vill gärna komma tillbaka. Jag blir glad varje gång de nämner föreningen och allt JKS gjort för dem.

– Många unga som varit spelare och ledare i vår förening har pluggat vidare när de blivit äldre och fått fantastiska jobb med stort ansvar. I en förening jobbar man ju ofta i projektform och det stärker medvetenheten om dig själv och din egen utveckling. Att jobba tillsammans med andra är en förutsättning i dag för att lyckas i arbetslivet och att ha arbetat ideellt i en förening som JKS är en bra merit att ha på sitt CV.

Bredang3

Bild från den 14 april när idrottsministern Gabriel Wikström besökte JKS.

Anders Petersson berättar att han hellre pratar om innanförskap i stället för utanförskap

– Jag är emot utanförskap i alla dess former. Jag pratar hellre om innanförskap, då gör man något för varandra och barn och ungdomar kan vara med och påverka. Det är viktigt att inkludera, att de inte bara är med, utan låta dem vara med och påverka.

Det är många före detta JKS-spelare som blivit basketspelare på elitnivå. För de spelare som vill göra en elitsatsning så välkomnar föreningen att de söker sig till andra klubbar.

– För dem som satsar på sig själva och vill bli bra basketspelare så är det okej för oss om de vill byta miljö där de kan satsa fullt ut. Vi stoppar aldrig en ledare eller spelare att gå vidare.

Nyss hemkommen från en resa till Tunisien, där JKS startat en skolidrottsförening utanför Tunis, berättar Anders att föreningen även har nya kontakter i Baltikum och inte minst sedan några år i Makedonien, där JKS har ett samarbete med basket och fäktning.

– Vi vill ha utbyte med andra länder och förstå hur de har det där. Det kan vara svårarbetat, framförallt i Tunisien med den politiska situationen som är där nu. Det tar tid och är inte så enkelt. I Makedonien har vi hjälpt till att starta en fäktförening för barn med funktionsnedsättning i samverkan med vår nystartade förening för barn med funktionshinder, KFUM JKS ZlipRoad CSC.

Bredang11

Innan samtalet ska avslutas, säger Anders Pettersson:

– Det är en sak till bara.

– Jag vill berätta om varför jag började som ledare.  Jag mindes när jag själv var spelare i Lyckeby GOIF. Det fina sättet som ledarna tog hand om oss spelare och vad den föreningen betydde i samhället. Hade jag inte varit i en sådan fin idrottsförening hade jag nog aldrig börjat som ledare överhuvudtaget.

– Och inte minst fick jag umgås med mina egna barn som alla fyra varit spelare och tränare. Mina två döttrar är fortfarande kvar inom JKS som ledamöter i styrelsen och min son tränar ett av knattelagen tillsammans med mig.

Skribent: Pontus Gyllensten

Sara är en förebild för barn- och ungdomar i Alby

Sara är en förebild för barn- och ungdomar i Alby

Läs mer

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss