Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Sara är en förebild för barn- och ungdomar i Alby

2015-10-08 11:10

För Sara Nadif, som tränar Konyaspors flickor och pojkar födda 2004 i Alby, har fotbollen blivit en passion, ett sätt att utveckla sig själv och samtidigt se barn utvecklas, uppleva glädje och känslor. – jag känner igen mig i dem och de känner igen sig i mig. Det är fantastiskt att se spelarna växa, säger hon.
  • Skapad: 08 OKT 2015 11:10

Det är inte allt för länge sedan som Sara Nadifs kärlek till fotbollen tog fart. För tre år sen, när hon var 16 år, började hon komma till Alby Sporthall när det var fotboll på kvällarna tillsammans med sina vänner.

– Jag kände många av killarna som spelade fotboll där och en vän till mig tränade ett lag med åttaåriga pojkar. Efter ett tag började jag träna pojkarna med honom, säger Sara Nadif.

Efter att ha varit tränare för killarna under par år föddes tanken på att starta ett tjejlag – något som saknades i hennes förening.

– De borde också få chansen att spela tänkte jag. Jag pratade med killarna i Konyaspors styrelse som tyckte att det var en bra idé.

På den första träningen nu i våras, 2015, kom det två tjejer födda 2004.

– Jag tänkte: herregud, ska jag träna två tjejer. De i styrelsen sa att jag skulle vara lugn, att ha tålamod. Efter två veckor hade jag 13 tjejer. I dag är vi 15 i laget, berättar Sara.

Sara

Alla som vill vara med och spela fotboll ska kunna vara det – även de barn som kommer från familjer som har det tufft ekonomiskt. 

– Vissa familjer kanske inte har råd med medlemsavgiften. Vi har anpassat priserna för exempelvis ensamstående föräldrar och arbetslösa. De vill ju också se sitt barn ha kul och idrotta. För ensamstående föräldrar kan vi exempelvis ta halva priset, säger Sara.

Att se barnen ha roligt är det som ger Sara Nadif den största kicken.

– De brinner för matcherna. De är nybörjare och vi har bara vunnit en match, men alla är med och slutar aldrig kämpa. De vill alltid lära sig nya saker och kämpar vidare fast de inte kan allt. Hela laget är kvar efter första säsongen, jag är helt mållös, säger Sara Nadif och fortsätter:

– Att se all glädje och alla känslor gör mig varm. Om de är ledsna är de ledsna på planen, är de glada är de jätteglada på planen. När jag ser hur mycket de brinner för att spela fotboll och hur de utvecklas från att inte kunna passa bollen eller göra mål blir jag väldigt glad inombords.

Sara4

De flesta tjejerna i Sara Nadifs lag går i samma skola och det kan uppstå konflikter mellan spelarna.

– Häromdagen löste jag ett bråk mellan två vänner. Vi pratade om att ”vi är ett lag och vi ska hålla ihop”. Allting går att lösa, säger Sara Nadif.

Responsen från tjejernas föräldrar under den första säsongen har varit bra.

– ”Äntligen en tjej som tränar ett lag”, var det en som sa. Jag har jättebra kontakt med båda lagens föräldrar. En mamma sa: ”tack för att du ger barnen tid”, berättar Sara Nadif.

Att se varje barn är viktigt för Sara och en stor del i hennes roll som ledare.

– Jag ger dem tid att prata och öppna sina hjärtan om de haft en dålig dag i skolan. Jag är där för dem inte bara som tränare.

Vad är det viktigaste i din ledarroll?

– Att ta ansvar, och hålla koll på att alla har det bra. Jag känner också att jag själv mognar som ledare och att jag är viktig för barnen.

Utöver de två lagen med barn födda 2004 är även Sara på plats i Alby Sporthall där det anordnas organiserad spontanidrott flera kvällar i veckan.

– Vi startar på hösten i mitten av oktober och alla barn och ungdomar som vill spela fotboll är välkomna.  Vi brukar vara fyra ledare och varje ledare har varsitt uppdrag. Vissa tar hand om lagen, en är domare och någon håller koll på ordningen i hallen.

Sara3

På kvällarna kan det vara upp till 100 barn och ungdomar.

– Man hälsar på alla och det är värsta kramkalaset, en fantastisk känsla. Att se att så många kommer för att ha roligt och spela fotboll är härligt.

Sara är på plats tre kvällar i veckan. Söndagskvällar är avsedd för tjejer.

– Tyvärr är det svårt att få dem att komma dit, ibland är det tomt, säger Sara men hon ger inte upp:

– Vi kommer fortsätta att ha den tiden, säger hon.

Marika Holm är ansvarig för Organiserad Spontanidrott på Stockholmsidrotten, hon hyllar Saras arbete i Botkyrka:

– Jag har haft glädjen att jobba tillsammans med Sara det senaste året. Hon är en fantastisk kraft och en viktig förebild för ungdomarna i Alby.

Sara pluggar just nu sista året på barn och ungdomsprogrammet på gymnasiet. Hon ser gärna en framtid inom idrotten – och gärna som tränare.

– Jag gillar min ledar- och tränarroll. Jag vill fortsätta ta kurser och diplom för utvecklas mer som tränare.

I framtiden siktar hon högt.

– Jag vill träna elitlag. Jag kan träna tjejer och killar, det finns många klubbar. Jag ser gärna en framtid som anställd tränare.

 

Vill du samarbeta med oss på Stockholmsidrotten - Klicka här >>>

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: This is a mailto link

Anders Petersson har gjort JKS till mer än en idrottsförening

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss