Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Stockholms Internationella IK

"Barnen kommer från världens alla håll. Säg ett land och jag säger en medlem"

2015-12-09 09:16

2005 startade Amanch Ranchber föreningen Stockholms Internationella IK (SIIK) i Rinkeby. Tio år senare har föreningen 1 300 medlemmar, fått fairplay-priset på Idrottsgalan, Amanch har blivit utsedd till veckans hjälte – och för två år sedan fick föreningen åka ner till Paris för att träffa Zlatan Ibrahimovic.
  • Uppdaterad: 26 SEP 2016 12:41

Priser och Zlatan i all ära. SIIK är världen i miniatyr i stadsdelen Rinkeby. Hela föreningen andas mångfald.

– Till 99 procent består vår förening av barn- och ungdomar med utländsk bakgrund, säger Amanch Ranchber och fortsätter:

– Barnen kommer från världens alla håll. Säg ett land och jag säger en medlem.

Syftet med att idrottsföreningen startades för tio år sedan var att välkomna asylsökande och nyanlända barn till idrotten.

– Vårt arbete är mest runt det sociala. Jag var god man och förmyndare och ville locka in barn och ungdomar till idrott och olika aktiviteter för att de skulle undvika tråkiga saker, säger Amanch Ranchber.

Han poängterar att föreningen inte har ambitionen att utveckla barnen till elitidrottare.

– Om de vill bli elitidrottare slussar vi dem vidare till andra föreningar. Vår uppgift är att vara en del av samhället.

Marino Miskulin är idrottskonsulent på Stockholmsidrotten och föreningens stöd i utbildnings- och utvecklingsfrågor. Han har ett nära samarbete med föreningen och imponeras över den fantastiska resa som SIIK gjort under sina tio år som förening.

– Jag hoppas att SIIK:s sätt att ta hand om nyanlända inspirerar andra föreningar. Man välkomnar alla och erbjuder olika typer av aktiviteter och för en väldigt låg medlemsavgift. Mycket av det arbete som bedrivs i föreningen är helt i linje med idrottens nya strategi "Från triangel till rektangel", säger Marino Miskulin.

Idrottens nya strategi "Från triangel till rektangel"

Trinagel till rektangel

I en tid när antalet flyktingar till Sverige är det största i modern tid är det många som kommer till Rinkeby och en stor del av dem söker sig till SIIK. Amanch Ranchber vet inte hur många nyanlända som sökt sig till föreningen det senaste halvåret.

– Det kommer nya hela tiden, framförallt i åldrarna 6-12 år, men vi tänker inte på om de är nyanlända. Det är många som söker sig till oss och precis alla ska få vara med i vår förening.

SIIK1

Marieme Hmiddouch utanför Friends Arena.

Det senaste året har SIIK fått in mycket mer tjejer i verksamheten. Mycket tack vare den nya ledaren Marieme Hmiddouch.

– Med henne har antalet tjejer i föreningen ökat otroligt mycket. Tack vare henne har vi fått ytterligare två tjejledare. Genom Sprintgymnaiset (Skola för nyanlända i Liljeholmen, Läs mer om det här>>>) fick vi 18 tjejer till som gick en ledarutbildning, berättar Amanch Ranchber.

Hanna Henriksen är samordnare för integration på Stockholmsidrotten. Hon inspireras över SIIK:s driv och engagemang.

– Amanch är verkligen en eldsjäl och föreningen gör ett fantastiskt arbete kring mångfald och integration. De har en otrolig förmåga att göra idrotten lättillgänglig för barn och ungdomar i Rinkeby.

I dag erbjuder SIIK fyra idrotter i sin verksamhet: handboll, dans, fotboll och basket.

– Alla som kommer välkomnas med öppna armar. Vi pratar aldrig om medlemsavgift. Men när de varit med ett tag och vill vara en del av föreningen är kostnaden 100 kronor per termin, säger Amanch Ranchber.

SIIK2

2012 fick SIIK och Amanch Ranchber (tv)
träffa Zlatan och PSG i Paris.

Föreningens fina arbete har tidigare uppmärksammats. 2009 fick SIIK svenska fair play-priset på Idrottsgalan i Globen. Amanch Ranchber har även fått utmärkelsen veckans hjälte. Grädden på moset var när föreningen fick åka ner till Disneyland i Paris – höjdpunkten under besöket var dock att träffa Sveriges enda superstar i fotboll, Zlatan Ibrahimovic.

– Vi var Sveriges representant i Paris när föreningar som bryr sig om invandring, mångfald och nyanlända uppmärksammades. Det var mycket smickrande och otroligt kul att få träffa Zlatan, säger Amanch Ranchber.

>>> Vill ni samarbeta med oss på Stockholmsidrotten, klicka här.

Skribent: Pontus Gyllensten

Järfälla HC ville öka mångfalden - rekryterade fem gånger fler med utländsk bakgrund

Sara är en förebild för barn- och ungdomar i Alby

Sara är en förebild för barn- och ungdomar i Alby

Läs mer

Anders Petersson har gjort JKS till mer än en idrottsförening

Skuru IK:s satsning på ensamkommande flyktingbarn

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss