Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

"Alla ska kunna vara med inom idrotten"

2016-11-07 13:42

Nyfikenhet och rörelseglädje är ledorden i Järfällagymnasternas verksamhet ”Alla kan gympa” där barn, 4-12 år, som behöver extra stöd av förälder eller assistent/ledsagare är med och tränar. – Alla ska kunna vara med inom idrotten. Jag är själv personlig assistent och ser utanförskapet som barn och unga i behov av extra stöd kan hamna i och vill därför vara med och ge dem en möjlighet till deltagande, säger Hannah Kosby, ledare.
  • Uppdaterad: 06 FEB 2017 14:09

Varje torsdag i Sandviksskolan i Järfälla samlas den mindre gymnastikgruppen med sju barn. Gymnastiken inleds med att de samlas på fasta platser.

– Barnen har en yogamatta med sin bild och sitt namn så att de vet var de ska sitta.  Vi tränar på grovmotoriska, finmotoriska och sammansatta rörelser för att förbättra kroppskontrollen och därmed öka självkänslan och självständigheten, säger Hannah Kosby och fortsätter:

– Alla ska få en chans till den glädje som finns i gymnastiken och med olika redskap och hjälpmedel kan vi lägga det på en nivå som fungerar för alla.

Här samlas barnen före och efter gymnastiken. 

– Det här är ett fantastisk gott exempel som visar hur man skapar möjligheter för barn och ungdomar att idrotta. Det visar även hur en förening kan arbeta med inkludering, säger Marika Holm, idrottskonsulent på Stockholmsidrotten.

>>> Ta kontakt med Marika Holm om ni vill få stöd hur er förening kan nå nya målgrupper.

De som är med i gruppen har ett behov av stöd från en förälder, assistent eller ledsagare. Alla barn har med sin ledsagare under passet.

– Gruppen passar för barn som har en diagnos inom autismspektrumtillstånd eller utvecklingsstörning, säger Hannah Kosby.

Hon brukar hålla samlingen kort och ser alltid till att plocka fram redskapen före träningen.

– Många av barnen har väldigt mycket spring i benen. När vi tränar blir det bland annat trampett, balansövningar och dans.

Emilia tar en vattenpaus under gymnastikträningen. 

Träningen avslutas precis som den börjar med en samling på yogamattan. Verksamheten är väldigt populär bland föräldrar och barn.

– Föräldrarna är väldigt positiva och tycker att det är bra. De är jätteglada och tacksamma, dels att barnen får träffa likasinnade men även att föräldrar och assistenter som är i samma situation får träffas och prata.

Framförallt är det glädjen hos barnen som Hannah Kosby tar med sig efter varje träning.

– Det är väldigt mycket glädje och nyfikenhet över att lära sig nya saker. Föräldrarna berättar att många av barnen somnar i bilen på vägen hem för att de är så trötta.

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss