Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Enskede IK Enskede IK fyllde 100 år 2014 och kan alltså bli årets hundraåring.

Enskede IK vågade förändra - nu belönas föreningen på Fotbollsgalan

2016-11-21 15:40

Enskede IK har blivit utsett till Årets barn- och ungdomsförening av Svenska Fotbollförbundet. Ett stort grattis till en förening som vågade förändra och som ligger i framkant när det gäller Svensk Idrotts nya strategi. – Strategin bygger ju på ”så många som möjligt, så länge som möjligt i en så bra verksamhet som möjligt” och med Enskedemodellen har föreningen skapat förutsättningar för att vara en modern förening för alla, säger Helen Alpstig, samordnare för värdegrundsfrågor på Stockholmsidrotten.
  • Uppdaterad: 06 FEB 2017 14:06

2014 gjorde Enskede IK en tydlig riktningsförändring och styrelsen klubbade igenom Enskedemodellen som bygger på ett förändrat synsätt på hur verksamheten bör bedrivas för att skapa bra förutsättningar för en väl fungerande barn- och ungdomsfotboll. Konceptet är helt och hållet baserat på dagens forskning kring bland annat talangutveckling samt barns psykiska, fysiska och sociala utveckling.

På Fotbollsgalan den 21 november får föreningen ta emot priset.

– Det är en väldigt stor framgång för Enskedemodellen som vi jobbar efter och det visar att det långsiktiga arbetet har gett resultat. Vi hör också från andra föreningar i Stockholmsdistriktet att de tittar på oss och som säger att det här är rätt väg att gå, säger ordföranden Martin Månsson och fortsätter:

– Alla ska kunna vara med så länge man vill och så mycket man kan. Den stora utmaningen nu är att hitta fotbollsplaner så det räcker till alla.

Stockholmsidrotten berättade om förändringen i den här artikeln från 2014 >>>

Svenska Fotbollförbundet skriver på sin hemsida:

Spelarutbildningen bygger på att föreningen jobbar långsiktigt med varje åldersgrupp och att varje enskild spelare, oavsett förmåga, ska få chansen att utveckla sina färdigheter både individuellt och som lagspelare.

Alla som vill vara med får vara med och ska ges bästa förutsättningar att utvecklas i sin egen takt. Föreningen har även skapat en Social fond där syftet är att ekonomiskt hjälpa enskilda medlemmar som inte skulle ha möjlighet att delta i deras respektive lags aktiviteter (cuper, träningsläger etc.) eller köpa det material laget beslutat att använda sig av.
– Enskede genomför mycket av de råd/tips som Riksidrottsförbundet genom anvisningarna för barn- och ungdomsidrott förespråkar, säger Marika Holm, idrottskonsulent på Stockholmsidrotten och lyfter följande punkter i föreningens verksamhet:

  • Fokus på långsiktig utveckling
  • Möjlighet för aktivt deltagande i fler idrotter
  • Erbjudas allsidighet och variation i sin träning, oavsett träningsmängd och typ av idrott.
  • Minimera resandet
  • Hänsyn till barnens utvecklingsnivå
  • Fokus på glädje, gemenskap och motorisk utveckling
  • Gynnar breddidrott
  • Trygg miljö
  • Tydlig beskrivning av hur föreningen bedriver sin barn- och ungdomsverksamhet

Enskede IK har även sina 10 föräldrabud.
– Det är enkla och viktiga budskap för att skapa en miljö där alla kan utvecklas. Det är viktigt inte minst med tanke på att barnen ska kunna känna trygghet från alla vuxna som är inbladade, säger Helen Alpstig, värdegrundsansvarig på Stockholmsidrotten.

Martin Månsson:
– Det fanns en fara att vi skulle tappa spelare som tidigare hade blivit uttagna till förstalag i tidig ålder genom att senare bli uttagna i 15-16 årsåldern. Den farhågan har inte besannats, däremot har vi fått förfrågningar från föräldrar som frågar om plats i föreningen eftersom de har fått en så positiv bild av verksamheten och föreningen. 

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss