Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Pontus Gyllensten

David och Njol ska få idrotten att blomstra i Jordbro

2017-07-20 11:14

Just nu befinner sig Svensk Idrott i en häftig förändringsresa. Idrottsrörelsen har antagit en ny strategisk inriktning och verksamhetsidé “vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet”. Som en del i förändringsresan gör Stockholmsidrotten en satsning i olika områden i Stockholmsdistriktet för att stödja etablering och inkludering av nya målgrupper till idrotten. – Vi vill att idrotten ska blomstra, lyfta upp unga förebilder och skapa en ny kultur, säger David Nzinga, projektledare för Stockholmsidrottens satsning i Jordbro tillsammans med Njol Badije.
  • Uppdaterad: 30 NOV 2017 17:54

David Nzinga har bott i Jordbro så länge han minns. På fotbollsplanen, som ligger i hjärtat av Jordbro, omringat av hyreshusen, har han tillbringat mycket tid som knattespelare och även i dag med Jordbro IF.

– Jag har sett människor komma och gå. Vi vill ta ett ansvar och visa vägen för de unga och bygga upp något för framtiden för de som går i skolan i dag.

Två inkast från fotbollsplanen ligger sporthallen. Det var här Njol Badije hittade basketen.

– Idrotten var mitt sätt att komma ifrån saker. När jag hade en tuff period var det basketen jag sökte mig till. Idrotten har räddat många människor. Det vill vi förmedla. Idrotten kan samla människor och har ett språk som alla kan prata.

Njol Badije (längst till vänster) under Birger Jensen Cup den 1 juli i år. FOTO: Miro Samet Hristov

Njol och David hade länge jobbat ideellt för idrotten i Jordbro innan de började på Stockholmsidrotten. Båda är förebilder, Njol är känd som en av medlemmarna i Panetoz och David som skådespelare i kultfilmen Måste Gitt och med en roll i den nya Roland Hassel-serien som börjar sändas i höst.

– Vi känner de flesta kidsen och är ute på skolorna. Något måste ske, det finns så mycket talang och potential här. När jag hör att Jordbro är ett resurssvagt område, då blir jag besviken. Här finns så mycket glädje och motivation, säger Njol.

Under våren har de kartlagt nyckelpersoner som jobbar för idrotten i Jordbro och positiva förebilder som kan bidra till att få in fler till idrotten.

De har startat en idrottsförening som kommer att innehålla cirka 10 idrotter, utbildat nya ledare, tagit initiativ till självförsvarskurser och tjejkvällar som kör i gång i slutet av sommaren. Den 1 juli var de med och arrangerade Birger Jensen Cup, en fotbollsturnering som samlar hela Jordbro. Under sommaren har några av de nya ledarna haft sommarträningar på ”Ängen” med fokus på kondition, rörelse och motorik.

– I det stora hela jobbar vi med personlig utveckling, skapa relationer, gemenskap och integration. Här finns idrotten med i alla aspekter, säger David.

David Nzinga (till höger) under Birger Jensen Cup. FOTO: Miro Samet Hristov

Stockholmsidrottens satsning på Jordbro och andra förorter är ett led i att regeringen har avsatt medel till idrotten, som Riksidrottsförbundet har fördelat till respektive distrikt, för att idrotten ska stödja etablering och inkludering av nya målgrupper.

– Vi vill att idrottens ska göras mer tillgänglig i hela vårt distrikt. En av idrottens utmaningar är att inkludera nya målgrupper. Genom den här satsningen tror vi att fler ska hitta till idrotten, säger Cinnika Beiming, distriktsidrottschef och fortsätter:

– Vi ser ett behov av nya arbetssätt och metoder där samverkan lokalt är viktigt. Vi tror att nya former av idrottsverksamhet måste få en chans att växa fram för att skapa framtida idrottsföreningar som genom nya arbetssätt och lösningar kommer att finnas under en längre tid och utvecklas.

Njol och David pratar båda om idrotten som en plats där man kan drömma, ett gemensamt språk och där förhoppningen är att ett rikare idrottsliv ska få Jordbro att lyfta.

– Bilden av förorten i medier gör att många kan bli begränsade i sitt sätt att tänka och drömma. Den enda förebilden jag hade som liten och som många har är Zlatan som många känner igen sig i, säger David.

Njol:

– Vi ser det här som en stor chans att integrera på riktigt.

För Njol och David har idrotten fyllt en viktig funktion under uppväxten i Jordbro. Förhoppningen är att fler ska hitta in till idrotten och se hur mycket den ger tillbaka.

– Många som ägnar mycket tid till datorer och sociala medier missar den fantastiska gemenskapen som man får genom idrotten. Lägg därtill en bättre hälsa som man får genom att vara aktiv med kroppen men även socialt. Det ger inte bara något fysiskt utan även psykiskt, säger Njol.  

– Idrott för mig är glädje, kärlek och frihet. När barn och ungdomar idrottar släpper de allt och fokuserar bara på idrotten och att ha kul. Det blir en fristad och paus från allt annat. Jag hoppas att satsningen ska hjälpa Jordbro att bli en hälsosammare stadsdel och motivera folk, säger David.

Skribent: Pontus Gyllensten

Musse ska få fler att hitta in till idrotten i Hagsätra och Rågsved

Folkfest när Tillsammans Cup arrangerades på fem platser i Stockholmsdistriktet

Satsning i Hallonbergen och Rissne gav 22 nya simledare

Massor av tjejer ville spela Samba-cupen i norra Botkyrka

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss