Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

"Jämställdhetsresan en överlevnadsfråga för idrotten"

2017-12-19 07:44

Med en passion för mänskliga rättigheter och jämställdhet har Henric Hedberg antagit utmaningen som ny verksamhetsledare och sakkunnig för jämställdhet på Stockholmsidrotten. – Det känns som att komma hem till idrotten efter tio år. Nu får jag arbeta för något jag brinner för och leda ett kompetent gäng, säger han.
  • Uppdaterad: 22 DEC 2017 11:37

Jämställdhetsfrågan har inte varit så här mycket i fokus under den här sidan av milleniet. Med #metoo har kvinnors röster blivit hörda på ett nytt sätt. Tusentals övergrepp har synliggjorts i tidningar och i sociala medier – och även idrotten har haft ett eget upprop.

I #strategi2025 är ”jämställdhet för en framgångsrik idrott” en av de fem utvecklingsresorna som ska vara i mål om cirka sju år.

– Det är fortfarande fler kvinnor än män som driver jämställdhetsfrågor. Jag hoppas att jag kan jobba för att vi män ska driva fanan ihop med kvinnorna, säger Henric Hedberg och fortsätter:

– Jämställdhet är hela idrottens utvecklingsresa och vi män behöver också bära den. Att männen inte varit så delaktiga kan vara en orsak till att det dröjt så länge. Vi kan inte ducka längre, med tanke på #metoo och att vi inte är jämställda ännu.

Hur bra är vi på jämställdhet inom idrotten i dag?

– När det gäller representation i styrelser är vi hyfsat bra. Vi har fortfarande ett jobb att göra hur vi lägger upp träning och tävling och om förutsättningar för kvinnor och flickor inom idrotten. Det handlar även om hur vi uppför oss mot varandra och vilken jargong vi har.

Vad blir ditt första fokus?

– Att förädla och ta hem utbildningen ”fem steg mot inkludering och jämställdhet”och ta ut den till föreningarna. Sedan ska jag stötta igångsatta projekt att bli ännu bättre och stötta all personal på kansliet med kompetenshöjning, så att vi kan bära den här frågan utåt.

– En viktig fråga är att bredda den maskulinitetsnorm som vi har inom idrotten så att det blir ett annat förhållningssätt till att vara kille och idrotta.

Berätta lite mer om din bakgrund?

– Jag har kandidatexamen i idrottspedagogik med sports management-inriktning. 2009 blev jag engagerad i Stockholms Fotbollförbund, jag satt även fyra år i Stockholmsidrottens styrelse. Sedan 2016 sitter jag i Svenska Amerikanska fotbollförbundets styrelse, där jag bland annat varit ansvarig för att göra förbundet till världens första HBTQ-certifierade idrottsförbund.

För tio år sedan tillbringade Henric även ett år i Mexiko där han jobbade med personer med funktionsnedsättning inom idrotten.

Varför är jämställdhetsresan så viktig för Svensk Idrott?

– Det är en överlevnadsresa för idrotten. Vi behöver en jämställd idrott för att locka nya utövare och ledare. Jämställdhet och inkludering är överlevnadsfrågor. Vi män med privilegier har ett extra stort ansvar att reflektera över den ojämställdhet som råder och agera för att skapa en mer jämställd idrott.

Varför har det tagit så lång tid att komma hit?

– Det har gjorts för få framsteg de senaste 20 åren. Det beror på att vi inte har jobbat tillräckligt intensivt och inte insett hur viktig frågan är. Men nu har vi enats om mål som vi bara ska uppnå. 

Läs mer om jämställdhet på Stockholmsidrottens hemsida >>>
Gå vidare till "Inkluderande idrott"

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss