Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Alla måste lira utifrån barnens regler

2018-01-29 13:00

I dag släpps Barnens spelregler, som tagits fram av Riksidrottsförbundet i samarbete med Bris. Det är en bok med sju regler som fungerar som stöd till både barn och idrottsledare och vänder sig till alla, vem de än är och oavsett vilken idrott de ägnar sig åt.
  • Uppdaterad: 17 APR 2018 09:55

Sju idrottsstjärnor från lika många idrotter delar med sig av sina egna erfarenheter kring varsitt ämne. Musse Hasselvall, jujitsu, Johanna Ojala, längdskidor, Stefan Holm, höjdhopp, Linnéa Claeson, handboll, Anders Eriksson, enduro, Noha Berhan, basket, Peder Fredricson, ridsport.

– I en gemensam satsning vill vi göra det enklare att göra rätt och öppna upp för samtal om hur vi tillsammans skapar en trygg idrott – utifrån barnets rättigheter. Vi hoppas att Barnens spelregler kan hjälpa till att ge liv åt sådana samtal, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Kom till sidan barnensspelregler.com här >>>

Trygg idrott handlar också om att barn har rätt till information och verktyg så att de känner sig trygga med vart de kan vända sig, och att det finns vuxna som lyssnar när något känns fel.

Helen Alpstig är sakkunnig inom barn- och ungdomsidrott på Stockholmsidrotten. Hon kan ge stöd och råd till föreningar, föräldrar, barn- och ungdomar.

– När barn vet att de får säga vad det tycker har de chans att påverka sin utveckling. Det är bra både för barnet och för idrotten, säger Helen Alpstig.

Barnens spelregler är:

  1. Alla barn är lika mycket värda och ska behandlas med respekt.
  2. Alla barn har rätt att träna och utvecklas på sina villkor.
  3. Alla barn har rätt till stöttande vuxna.
  4. Inget barn ska bli utsatt för sexuella övergrepp.
  5. Inget barn ska bli utsatt för våld.
  6. Inget barn får bli utsatt för mobbning eller trakasserier.
  7. Alla barn har rätt att känna sig delaktig i sin förening

Varje dag, året runt går 145 000 barn till träningen eller tävlingen för att få uppleva koncentrationen, utmaningen, gemenskapen och glädjen. Undersökningar visar att 93 procent av alla barn tycker att det är bra eller mycket bra gemenskap i laget eller träningsgruppen och 96 procent av alla barn tycker det är ganska eller mycket roligt med sin idrott.

Alla barn har också rätt att vara med och påverka hur saker och ting går till. Barnens spelregler ska bidra till en trygg idrott där alla barn längtar till sin idrott.

Tip Muay Thai blev förra året utsett till årets barn- och ungdomsförening i Stockholmsdistriktet. Läs mer om dem här >>>

Bris har i samverkan med RF inrättat en stödlinje för idrottsledare. Telefonnummer till stödlinjen hos Bris är 077-44 000 42

För mer information kontakta

Helen Alpstig
Sakkunnig barn- och ungdomsidrott
08-627 40 11

Vill ni komma i kontakt med Tip Muay Thai så når ni Pernilla Johansson på: 070-695 41 18

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss