Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Egen modell visar vägen för IFK Viksjös barn- och ungdomsverksamhet

2018-02-22 12:50

Gratis knatteskola, egen utbildning av ledare och domare samt ett nybildat ungdomsråd som tar plats i föreningens styrelse. IFK Viksjös satsning på barn och ungdomar följer en röd tråd som föreningskonsulenten Mattias Lindström är stolt över: – Vi engagerar de unga och gör dem delaktiga i verksamheten. Det är trots allt de som utövar idrotten och då ska de vara delaktiga och få vara med och bestämma, säger han. Föreningen är en av fyra som återstår av de nominerade till ”Årets Barn- och Ungdomsförening”.
  • Uppdaterad: 17 APR 2018 09:55

De senaste åren har IFK Viksjö arbetat med att ta fram en utbildningsmodell som de kallar Viksjömodellen. Den bygger bland annat på fotbollens ”Spela, lek och lär, Idrotten Vill och barnkonventionen.

Varje år när föreningen kör i gång knatteskolan för sexåringar, lockar man merparten av de barn som bor i upptagningsområdet.
– Cirka 80 procent av alla sexåringar brukar vara med. För oss är det viktigt att knatteskolan, som är tio tillfällen på våren och hösten, är kostnadsfri. Det är viktigt att alla får chansen att vara med från början och att det inte ska falla på kostnaden, säger Mattias.

 

När barnen fortsätter att spela året efter kostar det att spela. Men där har föreningen en möjlighet att stötta dem som inte har råd genom en fond. 

I idrottens förändringsarbete, strategi2025, är en av utvecklingsresorna en inkluderande idrott för alla.

– Sedan två år tillbaka har vi en fond där pengar sätts av från våra vanliga intäkter. Där kan man söka pengar så att alla barn har möjlighet att följa med på exempelvis cuper eller ha råd att köpa en overall, säger Mattias.

När alla ungdomar fyller 14 år erbjuds de att gå en domarutbildning. Efter 15 års ålder erbjuds även alla ungdomar att bli ledare i IFK Viksjö, där sportchefen håller i utbildningen.
– De kan då bli ledare för vår knattefotboll och på våra fotbollsläger som vi har två veckor under sommaren. Vissa av dessa ledare har även fått gå Stockholms Fotbollförbunds utbildning ”Framtidens ledare” som pågår under sex till åtta månader, säger Mattias.

 Det händer också att de som spelat i klubben, i stället för att sluta, väljer att stanna kvar som ledare eller domare. 

– Det är viktigt att fånga upp dem som inte vill spela fotboll längre. Det finns många exempel på spelare som gärna fortsätter som ledare och domare. 

Föreningen har även startat ett ungdomsråd för att ge de yngre mer inflytande.

– Det var en av de unga ledarna, Malva, som gick utbildningen ”Framtidens Ledare” som föreslog det. Ungdomsrådet kommer ha en ordinarie plats i styrelsen. Rådet kommer bestå av en tjej och en kille från alla årskullar från tio år upp till juniorlaget, säger Mattias och fortsätter:

– Vi tycker att vi engagerar unga och ger dem delaktighet i verksamheten. Vi vill utöver att låta ungdomarna vara delaktiga också sända signaler till föräldrarna att vi bedriver idrott på barns nivå och barns villkor.
Under 2015 när det var den stora flyktingvågen engagerade sig IFK Viksjö, precis som flera andra föreningar i Stockholmsdistriktet. Förra året bestod föreningens juniorlag för pojkar av cirka hälften ensamkommande ungdomar.

– Vi föreningar kan bidra med mycket och vi har en bra dialog med flyktingboenden, säger Mattias Lindström.

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss