Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Hellas Friidrott

Fokus på glädje och gemenskap i Hellas friidrott

2018-02-27 14:27

I Hellas friidrott är det fokus på glädje och gemenskap samt att träna och umgås med alla. – Vi tillbringar så mycket tid tillsammans och då måste man ha kul. Alla behöver inte bli bäst i världen. Man ska minnas tiden inom friidrotten med glädje, säger Jeanette Sténson Hallgren, huvudtränare i Hellas Friidrott. Föreningen är en av fyra som återstår av de nominerade till ”Årets Barn- och Ungdomsförening”.
  • Uppdaterad: 17 APR 2018 09:55

I Hellas Friidrott jobbar man aktivt med lekfull friidrott och har kontinuerliga utbildningar för tränarna.

- Mitt motto är att det finns något för alla inom friidrotten. Det gäller bara att hitta det. Sedan ska det vara lite busigt och spralligt, säger Jeanette Sténson Hallgren och fortsätter:

– Mycket tack vare vårt faddersystem har vi en otrolig familjekänsla. Friidrottsglädje och rörelseglädje är det vi brinner för. Vi har en gedigen verksamhetsplan med mål, visioner, utbildningsplan för våra tränare och tävlingsplanering för äldre aktiva.

När det är tävlingar trycker föreningen hårt på att alla tävlar mot sig själva.

– Det är alltid viktigare att sätta personligt rekord än att vinna. De som sätter pers får russin eller godis. Och många nya sätter såklart nya pers hela tiden. Det är vårt sätt att avdramatisera tävlandet.

Alla är välkomna till Hellas, som är en relativt liten förening.

– Det finns något för alla oavsett om du är ung eller gammal, tjej eller kille. Vårt faddersystem bygger på att de äldre aktiva hjälper våra yngre. På tävlingarna coachas de yngre ofta av de äldre aktiva, säger Jeanette och fortsätter:

- Calle Sténson, född 1993, som deltog på lag-EM 2017 i stavhopp för seniorer, är fadder till Calle af Forselles, född 2001 som tog brons på Europeiska ungdoms-OS i höjd sommaren 2017. Calle är i sin tur förbild och fadder åt  många andra aktiva yngre inom klubben.

Föreningen lägger mycket fokus på rent spel och att vara en bra kompis.

– Hos oss är alla lika mycket värda. Att tacka funktionärer efter en tävling är viktigt. Att tacka sina ledare är viktigt. Genom kontinuerlig utbildning och dialog förebygger vi allt vad mobbing, trakasserier och icke-rent-spel är. Om något händer agerar vi snabbt.

Jeanette Sténson Hallgren har en universitetsutbildning i friidrott från Växjö. Bland annat har hon skrivit uppsatser i hur man ska träna barn och ungdomar.

– Jag är själv jättebusig. Vi leker på träningarna varje vecka och har jättekul tillsammans. Leken och spralligheten måste finnas där från våra yngsta till vår elitgrupp, säger hon.

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss