Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Gåfotboll ska locka äldre till fotbollen

2018-02-14 11:38

Saknar du att spela fotboll och är över 55 år? Nu kommer succén från sydligare breddgrader till Stockholmsdistriktet. Till våren startar Enskede IK och IFK Viksjö ”Gåfotboll”. – Varför ska man sluta spela fotboll när man är 30 år när man kan spela till man är 70 plus, säger Helena Nordlöf, kanslist på Enskede IK.
  • Uppdaterad: 17 APR 2018 09:55

Förra sommaren var Helena Nordlöf på Mallorca för att spela en fotbollsturnering.
– På planen bredvid var det en gåfotbollsturnering, det var jättemycket folk som stod och tittade. Betydligt fler än vad som tittade på matchen mellan två elitlag på planen bredvid.

Exakt hur kriterierna blir för gåfotboll är inte helt klart, just nu tittar Stockholmsidrotten tillsammans med Stockholms Fotbollförbund tillsammans med berörda föreningar på detta. Vissa kriterier är dock klara.
– Vi vänder oss primärt till kvinnor och män som är över 55 år men även yngre är välkomna. All verksamhet kommer att ske under dagtid. Viktigt är att man inte ska springa. I så fall blir det frispark till det andra laget, säger Mikael Norberg, idrottskonsulent för fotboll, som är med och stöttar föreningarna som nu kör i gång gåfotboll. 

I IFK Viksjö vill man få in de äldre i föreningen.
– Vi som förening gör ju samhällsnytta och bidrar förutom att man får motion till att människor möts, säger Chritian Stenhoff, sportchef i IFK Viksjö.

Tanken är att verksamheten ska komma i gång i de två föreningarna till våren. I Danmark, där fotboll för äldre redan är stort ingår gåfotboll inom ”football fitness”. I vårt södra grannland har fotbollen bland annat samarbete med vården.
– I Danmark har de tagit fram ett bra regelverk och stöd. De ligger längre fram än oss och vi kommer titta mycket på hur de har gjort. En regel de har är att man inte får sätta sulan på bollen. Då blir det ofta mycket fallolyckor, säger Chritian Stenhoff.
– Idrottsplatsen är ju tom dagtid och kan vara en social mötesplats för de som spelar fotboll. Före och efter träningen kan de även utnyttja kafeterian, säger Helena Nordlöf och fortsätter:
– Varför ska man som senior inte få tillhöra en fotbollsförening? Alla måste få chansen att spela fotboll.
Forskning från Danmark visar att gåfotboll kan ha ännu bättre effekt än annan typ av motion, som exempelvis löpning och promenader.
– Ser man på idrottens fem utvecklingsresor i strategi2025 är det här verkligen en inkluderande idrott för alla. Att få hålla på med fotboll efter att man fyllt 70 år är ju helt fantastiskt, säger Mikael Norberg.

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss