Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Här är framtidens ledare!

2018-02-01 09:55

Detta härliga gäng har gått utbildningen ”ny som ledare” i Fagersjöskolan med Tove Levin, utbildare och vår idrottskonsulent Gabriella Pröckl. – Utbildningen är ett praktiskt exempel i hur man håller i och leder en träning. Den riktar sig till de yngre ledarna i årskurs fyra till sex, säger Gabriella Pröckl.
  • Skapad: 01 FEB 2018 09:55

Utbildningen innehåller praktiska moment i form av uppvärmning, lek och träningsmoment, samt avslutande övningar. Detta varvas med diskussioner om hur man är en bra kompis, varför det är viktigt att värma upp och röra på sig samt hur man är en bra ledare.

– Sedan pratar vi om vad behöver man tänka på som ledare när man ska hålla i lek och aktiviteter, säger Gabriella Pröckl.

Reza Hajializad är vuxenstöd för Fagersjö Skolidrottsförening och ser till att barnen har tillgång till skolans idrottshall tre gånger i veckan.

– Tanken bakom Skolidrottsföreningar är att de drivs av eleverna själva. Men det behövs ett vuxenstöd för att sköta de byråkratiska delarna. Framför allt i skolor som Fagersjö där det bara går elever upp till årskurs sex, säger Gabriella Pröckl.

Fagersjös skolansidrottsförening behåller dock kärnan för ideella föreningar - demokratiprincipen.

– Eleverna samlas var tredje vecka för något som liknar ett styrelsemöte och går igenom vad eleverna har för önskemål att genomföra för aktiviteter. Där utses det även ledare bland medlemmarna som håller i aktiviteterna, säger Gabriella Pröckl.

I Svensk Idrotts förändringsresa ”Strategi2025” är ev av de fem prioriterade resorna ”En inkluderande Idrott för alla”.

– Fagersjö är ett område där alla barn inte har råd eller förutsättningar för att vara med i en idrottsförening. Därför kan skolidrottsföreningen vara en viktig del i barnens fritid eftersom skolidrottsföreningen erbjuder aktiviteter i anslutning till skolan direkt efter sista lektionen. Det kostar ingenting att vara med. Alla medlemmar får vara med att påverka och har tillgång till ledarutbildningar, föreningskunskap och det mervärdet som rörelseglädje ger, säger Gabriella Pröckl.

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss