Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Helen Alpstig Mats Wistedt, Maria Klingefjord, Helen Alpstig och Jone Källsäter

Hur kan vi minska och förebygga ofredande inom föreningslivet?

2018-06-07 13:40

I samband med #metoo-rörelsen aktualiserades handlingsplaner vid trakasserier. Stockholmsidrotten har tillsammans med Lidingö stad och idrottsföreningarna på Lidingö inlett ett arbete där fokus är på att sätta barnets rättigheter i fokus. Det ska bidra till att ge barn och unga idrottare en tryggare, mer positiv och utvecklande idrottsmiljö.
  • Uppdaterad: 08 JUN 2018 08:35

Jone Källsäter enhetschef, Omsorgs –och socialförvaltningen, berättade under kvällen för idrottsföreningarna hur en orosanmälan kan gå till och hur den tas om hand. Han svarade också på föreningarnas frågor kring barns trygghet och hur de ska ”tänka” som idrottsledare.

– Idrottsrörelsen är oerhört viktig. Särskilt roligt att komma hit och samverka kring de barn som allra mest behöver stöd, säger Jone Källsäter.

Under kvällen föreläste Helen Alpstig, sakkunnig Barn- och ungdomsidrott Stockholmsidrotten.

–  Jag presenterade material som Riksidrottsförbundet, BRIS och UNICEF tagit fram för en tryggare barn- och ungdomsidrott och att stödet finns för föreningar hos Stockholmsidrotten och RF. De ska inte känna sig ensamma i dessa frågor, säger Helen Alpstig.

Mats Wistedt, idrottsövergripande idrottskonsulent på Stockholmsidrotten, var den som tillsammans med Maria Klingefjord, Lidingö Stad, tog initiativet till samarbetet.

– Det här är ett jättebra exempel på hur vi på Stockholmsidrotten kan samverka med föreningar och en kommun på bästa sätt. Det är ett viktigt och aktuellt ämne som är efterfrågat bland föreningarna.

Material som deltagarna fick med sig

Trygga idrottsmiljöer – ett material för att definiera begrepp, förebyggandearbete och handlingsplan när det oönskade skett. (RF)

Barnens spelregler – för en tryggare barn- och ungdomsidrott (RF+BRIS)

Handbok för idrottsledare – Barnkonventionen och föreningsidrotten(UNICEF)

BRIS stödlinje för idrottsledare – Vad handlar samtalen om som rings in till stödlinjen. De anonyma samtalen kan ge oss viktig kunskap om hur vi bättre skapar en trygg miljö.

Skribent: Helen Alpstig/Pontus Gyllensten
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss