Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Killmiddag - för att öka kunskapen kring jämställdhet

2018-03-28 14:27

Stockholmsidrotten genomförde i måndags en Killmiddag för anställda. Kvällen inleddes med att Ida Östensson, från stiftelsen Make Equal, genomförde en föreläsning om bakgrunden kring initiativet. – Syftet med kvällen var att öka kunskapen kring jämställdhet och ge möjligheten att börja med sig själv samt att testa om upplägget och frågorna kan användas som stöd till idrottsförbund och föreningar, säger Henric Hedberg, samordnare för jämställdhet och verksamhetsledare på Stockholmsidrotten.
  • Uppdaterad: 17 APR 2018 09:55

Ambitionen med Killmiddag är att ge killar och män chansen att börja med sig själva i kampen för ett jämställt och jämlikt samhälle.

Killmiddag är ett sätt för män, att i en trygg miljö, prata om hur det är att vara kille/man utifrån olika teman. Initiativet startades av jämlikhetsstiftelsen Make Equal.

– Det börjar med dig själv. Var och en av oss är viktiga i jämställdhetsarbetet. Inte minst vi män. Alla kan börja med en mikrohandling redan i dag, säger Lars Samuelsson som var en av de anställda som deltog.

Efter föreläsningen delades de elva deltagarna in i två grupper. Där diskuterades olika teman, exempelvis: man och vänskap samt man och ego.

– Metoden var väldigt bra och kan även passa i en form av ledarmiddag i en förening där man öppet kan diskutera olika typer av scenarion inför en säsong. Då med olika temaområden och med frågor som fokuserar på den specifika idrotten, säger Lars.

I veckan släpptes även satsningen ”alltviintepratarom.se” som Ida Östensson (bilden ovan) presenterade under kvällen.

– Vi har jobbat under ett och ett halvt år för att ta reda på vad killar och män inte känner att de kan prata om med andra män. ”Allt vi inte pratar om” är bland annat en bok och poddserie för att inspirera män att våga börja prata om dessa teman. När män inte pratar trycks dessa känslor ner och kommer ut på destruktiva sätt som drabbar män, men även andra, säger Ida Östensson.

Henric Hedberg var väldigt nöjd med kvällen:

– Jag är väldigt glad att min kollega Håkan Nilsson tog initiativet till killmiddagen. Kvällen gav viktiga diskussioner och ny kunskap för alla män som var med. För att idrotten ska lyckas i arbetet med utvecklingsresan ”jämställdhet för en framgångsrik idrott” behövs alla krafter, säger Henric och fortsätter:

– Jämställdhet är något som både kvinnor och män tjänar på.

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss