Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Helen Alpstig

"På det här sättet kan föreläsningen nå 500 till 1000 tränare"

2018-03-08 12:09

På Tränarforums frukostföreläsning den 7 mars med Mikael Mattsson, forskare och medicine doktor i fysiologi vid Karolinska Institutet, var det fokus på uthållighet. De 120 deltagarna fick dessutom med sig frågor som de kan jobba vidare tillsammans med andra tränare i sin förening. – Det blir lite som att dela ett inlägg på sociala medier. Genom att tänka på det här sättet kan vi nå, bara genom dagens föreläsning, säkert från 500 till 1000 tränare, säger Bengt Svensson, idrottskonsulent på Stockholmsidrotten och en av initiativtagarna till Tränarforum.
  • Uppdaterad: 17 APR 2018 09:55

Syftet när Tränarforum startades i höstas, var att utifrån idrottens förändringsresa #strategi2025, att behålla så många som möjligt inom idrotten. Genom Tränarforum ges tränarna rätt verktyg att inspirera genom en ökad kompets de aktiva att bli kvar inom verksamheten längre.

Det första ”Tränarforum” var på Bosön och föreläsningar fredag till lördag. Det följs nu upp av tre seminarier. Först ut var föreläsningen med Mikael Mattsson (bild i mitten) om uthållighet.

– Vi måste jobba mer inom idrotten på att utmana de aktiva. Om de höjer sina prestationer är sannolikheten större att de stannar kvar och den utmaningen ligger på tränaren, säger Bengt Svensson (bilden nedan).

Tränarforum ska även vara en mötesplats för tränarna över idrottsgränser. Framförallt är det fokus på att ge verktyg till tränarna och öka deras kompetens.

– Det här är ett bra sätt bilda och höja kunskapsnivån hos tränarna, säger Bengt Svensson.

För att modernisera folkbildningen – som tidigare ofta utgick från att man läste en bok först och sedan diskuterade innehållet – vänder Tränarforum på upplägget.

– Efter den här föreläsningen som gett tränarna inspiration kan de i sin tur ta med sig dagens föreläsning hem till sin förening för attbilda sina ledare och samtala kring de ämnen som togs upp.

– På så sätt kan vi inte bara nå ut till de 120 som var på plats. Genom frågeställningarna kan de jobba vidare och vi kan nå betydligt fler, säger Bengt Svensson och fortsätter:

– I samtalen ute i föreningarna kan vi genom SISU Stockholm till exempel även stötta med litteratur.

Det återstår nu två föreläsningar den här vändan av ”Tränarforum”. De som återstår har fokus på rörlighet och koordination samt styrka och snabbhet.

 

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss