Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Sk United - föreningen som vill ge alla en chans att åka skidor

2018-02-16 08:19

Jenny Eidolf och Toya Westberg hade varit verksamma länge inom utförsåkning och insett att idrotten blivit för dyr för många barn och ungdomar. Resultatet blev Sk United som startades hösten 2015. – När vi insåg att alla barn och ungdomar inte fick chansen att prova på alpin skidåkning beslutade vi oss för att starta en klubb för alla, säger Toya Westberg. Föreningen är en av fyra som återstår av de nominerade till ”Årets Barn- och Ungdomsförening”.
  • Uppdaterad: 17 APR 2018 09:55

Föreningen har inga krav alls på att man ska kunna åka lift eller skidor när man dyker upp på den första träningen. 

– Det finns en enorm tacksamhet och glädje bland dem som är med och vi blir uppfyllda över deras engagemang och utveckling. En total nybörjare lär sig ofta skidåkning och komma ner för en backe efter några åk, säger Toya Westberg.

Sk United har i dag en liten stuga med utrustning i Hammarbybacken. Nu har de börjar växa ur den. Men att rekrytera medlemmar i början var inte så lätt som Jenny och Toya trodde.

– Vi åkte runt i söderort på fritidsgårdar, presenterade vår nya förening och berättade hur kul det var att åka skidor. Vi trodde att folk skulle älska det. Men det gick faktiskt ganska trögt.

Efter ett tag började det dock komma in medlemmar.

- Tanken i början var att blanda grupper, som på en engelsk pub, med olika ålder, samhällsklasser och etnicitet. Den här tiden var det många nyanlända. Vi ville öppna upp för dem så att de kunde ta del av något så ursvenskt som skidåkning. I dag är det 50/50 mellan svenskar och utlandsfödda, säger Toya och fortsätter:

– De som är nyanlända vill ofta prata svenska, så för dem är det ett bra sätt att lära sig språket, säger Toya.

Föreningen dubblar antalet medlemmar varje år. I dag, tre vintrar efter att föreningen startades, har man cirka 200 medlemmar.

Vad är det bästa med resan ni hittills gjort med föreningen?

– Helt klart är det fantastiskt kul att se glädjen hos dem som åker skidor. Det bara glöder om dem. De bryr sig inte om vilken utrustning de åker i. Den varierar från gång till gång eftersom de flesta använder vår låneutrustning.

I idrottens förändringsarbete, strategi2025, är en av utvecklingsresorna en inkluderande idrott för alla (länk).

– Det är en jobbig känsla att inte kunna vara med för att man inte har råd. Vill man hålla på med skidåkning ska man få göra det, säger Toya.

Resan med Sk United har betytt mycket för henne och kollegan Jenny Eidolf som är före detta landslagsåkare i puckelpist.

– Jag är jättestolt över att få vara med på detta. Jag och Jenny började, men nu är vi åtta tränare i föreningen, bland annat vansinnigt passionerade Magnus ”Slalom-Jesus” Ewerth och Tobias Hellman, före detta världscupåkare och alpin expert i SVT som i dag är ordförande i föreningen, berättar Toya.

Hur jobbar ni med delaktighet?

– Våra åkare hjälper ofta till som tränare när nya grupper med förstagångsåkare kommer för en provapå-dag. Dessutom låter vi ungdomarna gå olika utbildningar för att bli ledare. Vi försöker få de unga att ta plats i styrelsen, men hittills är det ingen som hoppat på. En del har varit med på årsmötet och tagit anteckningar. Men det är ingen som riktigt vågat ännu.

Vi backar bandet igen. För tre år sedan såg Toya ett gäng nyanlända i backen. Det fångade henne. 

– Jag såg hur kul de hade. I dag åker vi lift ihop, skrattar ihop, trillar, svänger och blir bättre tillsammans. Det är härligt befriande, säger Toya Westberg.

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss