Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Pontus Gyllensten

Utbildning, bildning och folkbildning avgörande för idrottsrörelsens förändringsresa

2018-10-08 10:38

Efterfrågan på utveckling och ny kunskap har nog aldrig varit större. Stockholmsidrotten, Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm, möjliggör och genomför utbildningsinsatser i större omfattning än tidigare. - En anledning till detta är inte minst den nya inriktningen på idrottslyftet där föreningarna själva kan genomföra utvecklingsinsatser med stöd från oss. En annan anledning är vår möjlighet att anordna folkbildning genom vårt studieförbund SISU Idrottsutbildarna, säger Cinnika Beiming, distriktsidrottschef.
  • Uppdaterad: 08 OKT 2018 10:38

Ett av de viktigaste verktygen i idrottsrörelsens arbete med den strategiska förändringsresan strategi2025  är folkbildningsarbete idrottsrörelsens studieförbund, SISU Idrottsutbildarna.

SISU Idrottsutbildarna arbetar utifrån fem verksamhetsformer: Kurs, föreläsning, process, kulturarrangemang och lärgrupp. Lärgruppen är idrottsrörelsens motsvarighet till studiecirkel. Där är de utvecklade och kvalitativa samtalen centrala.  

För att stärka lärgruppsledarna som leder lärgrupperna, samt utbilda nya, genomförs en riktad satsning på en lärgruppsledarutbildning.

Lärgruppsledaren har en väldigt viktig roll och är en viktig person för att stimulera samtalet och bildningen i SISU Idrottsutbildarnas verksamhet. Den första utbildningen hålls den 11 oktober.

Målgruppen är vem som helst som är intresserad av att leda lärande samtal i sin förening.

– Kärnan inom folkbildning är mötet och samtalet mellan människor. Vi vill att fler samtal ska föras ute i verksamheten. Som en samverkande part kan vi vara med och stötta och skapa mervärde med det uppdrag och den kunskap vi har. Det kan exempelvis vara att ge inspiration, tips på filmer eller fördjupningslitteratur, säger Bengt Svensson, idrottskonsulent på Stockholmsidrotten som numera även är särskilt ansvarig för att utveckla distriktets folkbildningsarbete.

Bengt Svensson fortsätter:

– Vi håller även på att ta fram en webbplats och en folder med tips och idéer till lärgruppsledarna.

Anmäl dig till utbildingen den 11 oktober här >>>

En del som kommer att beröras på utbildningen den 11 oktober är hur man kan jobba med olika typer av värderingsövningar, något som kan leda till ökad samsyn och förståelse både i föreningen och träningsgruppen.

– Som lärgruppsledare är din främsta uppgift att driva samtalet framåt och se till att alla blir delaktiga och får uttrycka sina synpunkter. I slutet av samtalet sammanfattar du tillsammans med gruppen vad ni har kommit fram till, säger Bengt Svensson.

Cinnika Beiming, distriktsidrottschef i Stockholmsdistriktet:

– Satsningen på lärgruppsledarutbildningen sker inom det utvecklingsarbete vi genomför för att säkerställa kvalitén i den folkbildningsverksamhet som SISU Idrottsutbildarna anordnar.

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss