Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Sollentuna FK

"Att barnen utvecklas och känner att de blir duktiga är kärnan i vår verksamhet"

2019-02-27 11:48

Välutbildade ledare och en stark organisation är nyckeln till en bra verksamhet för Sollentuna FK, en av Stockholmsdistriktets största föreningar. – Att barnen utvecklas och känner att de blir duktiga är kärnan i vår verksamhet, säger Mikael Thorstensson, klubbchef. Nu är föreningen nominerat till Årets barn- och ungdomsförening.
  • Uppdaterad: 27 FEB 2019 11:48

Sollentuna FK är resultatet av fem föreningar som blivit en. I dag har föreningen cirka 15 till 20 lag per årskull och 4 200 medlemmar från Helenelund i söder till Viby i norr.

Verksamheten utgår från Svensk Fotbolls spelarutbildningsplan, Idrotten vill och barnens spelregler. Föreningen erbjuder kontinuerligt utbildningar för samtliga 700 tränare på alla nivåer.

Genom föreningens teamtränare, som är fyra per årskull, får många ledare stöd.

– De är välutbildade inom fotbollspedagogik och spelarutbildningsplanen. De ska fungera som ett bollplank till lagens tränare.

– Mycket handlar om att ledarna ska trivas och att de erbjuds utbildning. Får de verktyg med rätt övningar och tycker att det är roligt känner barnen det. Då blir verksamheten bättre, säger Mikael Thorstensson.

Att ha som krav att alla ledare ska ha en viss typ av utbildning, är inget som Mikael Thorstensson är en förespråkare av.

– Det gäller att göra utbildningarna relevanta och att de som varit där känner ”vad bra detta var och vad min kompetens ökade!”. Vi tror inte på tvång.

– Just nu har vi fyra kurser i veckan. Levererar vi kvalitet får vi deltagare, då behöver vi inte gömma oss bakom med att ”det är svårt att få folk som engagerar sig”.

Hur jobbar ni med delaktighet bland barnen?

– Just nu för lite som jag ser det. Ofta är det vuxna som pratar med vuxna som bestämmer saker. Vi behöver bli bättre på det. Men det vi vet att barnen tycker, är det som styr verksamheten och blir vägledande. I framtiden hoppas jag att vi kan göra barnen mer delaktiga.

Föreningen satsar mycket på att få en välmående ledarstab runt varje lag, oavsett ålder.

– Fotbollsintresset finns hos barnen. När vi startar lagen hoppas vi att ledarna ska känna att det här är inte bara jag något jag gör, det är min passion och att det är bland det roligaste i livet. När man sitter på sitt jobb ska man känna att man hellre vill vara och träna sitt lag.

Från 14 år har Sollentuna FK en selekterad verksamhet. Det innebär att man har ett uttalat förstalag där man väljer ut de spelare man tycker är bäst i ett samlat lag.

– Men alla får spela vidare med samma resurser för varje lag, säger Mikael Thorstensson.

För de geografiska lagen (kvarterslag) finns det även möjlighet att bedriva akademiverksamhet efter 14 års ålder.

– Enligt Svenska Fotbollförbundets utbildningsplan pratar man om tränarresurser liknande förutsättningar som finns i skolan och vad barnen ska ha lärt sig i en viss ålder. Det står inget om selektering utan det handlar om utbildningsresurser, säger Mikael Thorstensson.

– När jag är ute i verksamheten och ser barn spela fotboll i en timme ser jag ofta mycket glädje oavsett lag och ålder. I botten ligger det att man får vänskap, bra ledare och en helhet.

Inom föreningen finns det ingen som ensam är ansvarig för värdegrundsfrågor, det är något alla bär.

– Alla grupper måste hitta sitt sätt. Vi pratar om att det inte finns någon uttalad värdegrundsansvarig i föreningen. Det är tränarna som bygger kulturen och ansvarar för den tillsammans. Vi som förening kan alltid komma med tips om utbildningar, men det är alltid tränarna som är ansvariga. Om vi inte kan skapa en sund kultur i laget spelar resten ingen roll, säger Mikael Thorstensson.

Vad är du mest stolt över

– Att vi till stor del lyckas leverera fotboll för alla. Det råder ingen motsättning mellan senior, ungdom, bredd eller elit. Vi är en stor förening som har alla delar och där alla får vara med.

 

Skribent: Pontus Gyllensten

Huddinge Brottarklubb en trygg mötesplats för många killar i Flemingsberg

Simon Person vill sprida trygghet och glädje genom sitt ledarskap

"Jag måste möta varje barn efter deras förutsättningar"

"En del utvecklas snabbt, andra inte. Det måste vara okej"

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss