Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: IFK Enskede Orientering

"En del utvecklas snabbt, andra inte. Det måste vara okej"

2019-02-20 07:46

Alla ska vara med på lika villkor och du ska kunna börja när du är 15 år. Pelle Forsberg, ledare i IFK Enskede Orientering, som är nominerad till ”Året barn- och ungdomsledare”, välkomnar alla med öppna armar. – Alla deltar efter sina förutsättningar. Mycket handlar även om tålamod för deras utveckling. En del utvecklas snabbt, andra inte. Det måste vara okej, säger han.
  • Uppdaterad: 20 FEB 2019 07:46

Pelle Forsberg tycker att orientering är det roligaste som finns. Han vill att det smittar av sig till de aktiva.

– Vi som möter ungdomarna ska vara positiva och glada. Det är inte svårt eftersom vi tycker så mycket om vår idrott. Varje träning ska vara så rolig att du inte vill missa något tillfälle.

– Träningen ska vara meningsfull och som ledare är det jag som visar vägen. Det gör jag genom att skapa en bra relation till barnen.

Att alla deltar på sina villkor innebär bland annat att vissa inte tävlar. Just tävlingar är annars en stor del av orienteringen. Få idrotter kan stoltsera med möten mellan kön och över generationsgränser som just orientering, framförallt på tävlingar.

– Det är så vi bedriver vi vår idrott. Du kan stå vi sidan av och titta, men det är ganska ovanligt att man inte deltar alls. Det handlar också om att man inte skickar ut sitt barn i skogen själv. Vi har krav på att nya barn ska ha med sig sina föräldrar. Det finns såklart undantag säger Pelle Forsberg och fortsätter:

– Blir man biten tillsammans stannar många kvar längre. Då får vi idrott hela livet. Stämningen inom vår idrott är familjär och vänlig. Inom enkönade lagidrotter blir det på ett annat sätt upplever jag. 

För att göra de unga i föreningen mer delaktiga har Pelle Forsberg varit med och tagit fram ett ungdomsråd.

– De ska få ta plats och veta att vi lyssnar på dem. Det är en sak att säga det. Men här gör vi det genom att de får ta initiativ som handlar om att tänka nytt. De ska även ha möjlighet att hjälpa och vara delaktiga i den ordinarie verksamheten.

Hur tycker du att en bra ledare ska vara?

– En bra ledare skapar en god relation och ser helheten hos människan. Inte bara en potentiellt duktig löpare. Där tror jag att många kan fallera. Man måste lära känna ett barn ordentligt för att förstå behovet. Mycket handlar om tålamod för deras utveckling. En del utvecklas snabbt, andra inte. Det måste vara okej. 

Vad är det bästa med att vara ledare?

­– Att jag får möjlighet att visa vilken fantastisk idrott orientering är och vilken kamratskap det ger att vara med i en förening.

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: Adressen Gömd

"Jag måste möta varje barn efter deras förutsättningar"

Huddinge Brottarklubb en trygg mötesplats för många killar i Flemingsberg

"En del utvecklas snabbt, andra inte. Det måste vara okej"

"Att barnen utvecklas och känner att de blir duktiga är kärnan i vår verksamhet"

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss