Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Andreas Bardell

Hallå där Thabo Motsieloa

2019-03-28 10:43

... ny i Stockholmsidrottens styrelse.
  • Uppdaterad: 28 MAR 2019 10:43

Vad lockade dig med att vara med i styrelsen?

– Jag har en massa åsikter och väljer att vara med i stället för att stå på läktaren och gnälla. Det finns tre viktiga utmaningar inom idrottsrörelsen som engagerar mig: Bristen på anläggningar, idrotten som en fantastisk plats för integration och idrottens legitimitet.

– Om vi börjar med anläggningar så är läget ännu värre i dag mot för några år sedan för kampsporten, som jag kommer ifrån. Sedan slår ju anläggningskrisen hårt mot hela idrottsrörelsen i Stockholmsdistriktet.

Thabo Motsieloa har upplevt hur idrotten spelat en viktig roll för nyanlända inom hans idrott.

– Många som kommer hit har utövat någon kampsport i sina tidigare länder, för dem är idrotten ett bra sätt att lära känna det svenska samhället. De sista tjugo åren har 1,1 miljoner människor kommit till Sverige som antingen har en förälder eller två föräldrar som är födda i ett annat land, eller som själva är födda utomlands.

Thabo fortsätter:

– För många av dem som kommer till Sverige tar det i genomsnitt sju år innan de får ett jobb. Tappar man fem år kan det vara en tappad generation och luckor som förföljer dig hela livet. Här kan idrottsrörelsen spela en viktig roll. Föreningskulturen är mycket en spegling av den svenska modellen och en perfekt plats för nyanlända.

Vad gör du till vardags?

– Jag har jobbat som programledare i över 25 år och sitter i olika styrelser och stiftelser.

Berätta om din egen idrottsbakgrund?

– Jag var lite av ett förlorat barn, med skilda föräldrar som inte riktigt hade tid att skjutsa mig till träningar inom traditionella idrotter, som exempelvis fotboll.

– Mitt idrottande började vid 16 års ålder när jag öppnade dörrarna till en Kung Fu-klubb vid Rådmansgatan. Det förändrade hela mitt liv. Jag älskade allt. Jag var lite hetlevrad, men här fanns en struktur, koder och en form av ridderlighet som tilltalade mig.

Ett par år senare, 1980, tävlade Thabo på VM.

– Där vann jag brons i uppvisning. I tävlingen åkte jag ut i semi mot han som vann guld. Jag tävlade inte så länge, när jag var 21 år startade jag Södermalms Shaolin förening som snabbt blev en av Sveriges största kampsportsföreningar.

Thabo var under många år initiativtagare till kampsportsgalor och blev en pionjär inom svensk kampsport genom att låta olika stilar möta varandra under samma regelsystem. Efter flera försök blev hans regelkonceptet "Allstyle" 2018 en egen idrott.

När det handlar om idrottsrörelsen kopplat till integration och anläggningar känner Thabo Motsieloa att han har en del av svaren redan i dag.

– När det gäller idrottens legitimitet i framtiden har jag svårare att hitta svaren. I dag är det inte lätt att få folk att engagera sig ideellt. Vi har ett unikt föreningsliv som vi ska värna om, men vi måste anpassa oss till den nya tidens kostym, samtidigt som vi ska ta med oss idrottens värden in i framtiden.

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss