Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

"Idrottsresan" ska få fler att idrotta i Värmdö kommun

2019-01-17 11:58

För ett år sedan startades ”idrottsresan i Värmdö” av Stockholmsidrotten och Värmdö kommun tillsammans med föreningarna. Målet i slutändan är att fler börjar idrotta och att de stannar längre inom idrotten. Verksamheten som utövas i kommunens anläggningar ska vara schysst och en trygg plats. – Många barn slutar alldeles för tidigt. ”Idrottsresan” är ett lysande exempel på hur vi i samarbete med kommuner och föreningar kan få fler att känna sig välkomna inom idrottsrörelsen och stanna längre, säger Janne Lundberg, idrottsövergripande idrottskonsulent på Stockholmsidrotten och den som stöttar kommunen i sin förändringsresa
  • Uppdaterad: 17 JAN 2019 11:58

Tanken med ”Idrottsresan” är att få en samsyn inom idrotten i Värmdö. Malin Nyberg, utvecklingsstrateg på Värmdö kommun, upplevde att hon hade svårt att bemöta de synpunkter hon fick in om föreningsidrotten.

– Vi hade inget idrottspolitiskt program inom kommunen. Jag kände till idrottens förändringsresa ”Strategi2025”. Men jag upplevde att jag inte hade något att luta mig mot när jag behövde ge svar på inkomna synpunkter. Vi var också i behov av att samtala med idrottsföreningarna om hur barn- och ungdomsidrott ska bedrivas på Värmdö.

Under det första året har det varit flera välbesökta gemensamma träffar för idrottsföreningarna.

– Jag har jobbat jättetajt med Janne Lundberg och detta hade inte gått utan Stockholmsidrotten. Vi vill göra ”Idrottsresan” tillsammans med föreningarna och därför har projektet fått växa fram.

Ordförandena i föreningarna har nu arbetat fram grunden till en överenskommelse över hur barn- och ungdomsidrott ska bedrivas.

– En överenskommelse måste vara bred och förankrad i föreningarnas verksamhet och verklighet, säger Malin Nyberg och fortsätter:

– Tittar jag tillbaka från när vi startade är det mycket som har hänt även om det är långt kvar tills vi är i mål. Det är en kulturförändring som måste få ta tid.

En viktig del i ”Idrottsresan” är att föreningarna ska prata mer med varandra.

– Det senaste exemplet är en motorförening som inlett ett samarbete med en gymnastikförening. Det är jätteviktigt att föreningarna kompletterar varandra och har perspektivet ”alla barn på Värmdö”.

Träning med Gustavsberg IF Handbollsklubb, fotograf Camilla Gervide

Under året har kommunen ställt frågor till barn i årskurs fyra och fem där de får berätta varför de idrottar, eller varför de valt att inte idrotta.

– Grunden är barnens rätt till att idrotta och en av utmaningarna har visat sig vara vikten av att få in barnperspektivet i all barn- och ungdomsidrott och att göra barnens röster om sin egen idrott hörd, säger Malin Nyberg.

Under det första året har fokus varit på ledarna inom barnidrotten.

– Ska vi få igenom en förändring måste vi börja med dem som möter barnen. Visst, många av dem som varit med hittills är de som redan anammat Strategi 2025 men jag märker på mejl som jag får från ledare och föräldrar att budskapet i Idrottsresan sprider sig.

– Att vi som kommun driver detta tillsammans med föreningarna och Stockholmsidrotten gör att ”idrottsresan” blir mer och mer vedertagen och att vi förhoppningsvis når ännu fler ledare.

Janne Lundberg från Stockholmsidrotten håller i en föreläsning om idrottens förändringsresa.

För att säkerställa att verksamheten som utövas i kommunens anläggningar är schysst och en trygg plats där alla känner sig välkomna är planen att framöver göra kvalitetsmätningskontroller.

– Vi gör det i skolan och på kultursidan så varför inte inom idrotten. Vi vill säkerställa att de som får föreningsbidrag har en bra verksamhet. Vad som är bra verksamhet bestämmer vi tillsammans, säger Malin Nyberg.

Idrottsrörelsen grundar sig ju på ideellt arbete. Ska kommunerna gå in och styra hur föreningarna bedriver sin verksamhet?

– Det brottas vi med och är inte en enkel fråga. De ideella krafterna är oumbärliga för barn- och ungdomsidrotten i kommunen. Samtidigt delar vi ut pengar och vill vara säkra på att föreningsbidragen går till idrott som är schysst. Tanken är att en metod för kvalitetssäkring av verksamheten på sikt hjälper föreningarna att få ännu bättre koll på sin verksamhet. Det blir en öppenhet mot kommunen och medlemmarna.

Janne Lundberg:

– De kliv som föreningarna och kommunen tagit under det första året är imponerande. Värmdö är på många sätt en föregångare och mycket av det som sker nu är precis den förändringsresa vi inom idrottsrörelsen behöver för att alla ska känna sig välkomna och stanna kvar länge inom idrotten.

– De kommuner som vill göra en liknande resa som Värmdö har påbörjat är välkomna att höra av sig till oss på Stockholmsidrotten, säger Janne Lundberg. 

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss