Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

"Innebandysnack" ska få alla att trivas i laget

2019-01-31 14:36

Varje träning får barn lära sig att passa och göra mål. När Locker Room Talk började prata mjuka värden med pojkar märkte Stockholmsidrottens idrottskonsulent för innebandy, Mikaela Seger, att behovet även fanns bland tjejer och startade ”Innebandysnack” för att få fler att känna sig välkomna och stanna längre inom idrottsrörelsen.
  • Uppdaterad: 31 JAN 2019 14:36

Utanför förskolan Rodret i Tungelsta ligger hinkar och leksaker i snön. Den här januarikvällen blir förskolan en samlingsplats för flickor födda 2003-2006 och Innebandysnack. Under två timmar ska de prata om hur man är en bra kompis, språkbruk, normer och mycket mer.

– Vi vill få fler att stanna längre inom laget. I förlängningen att fler ska stanna längre inom idrottsrörelsen, säger Mikaela Seger och fortsätter:

– I samband med att Locker Room Talk startade, som är för killar tio till 14 år, märkte jag att det även fanns behov hos många föreningar och lag för både tjejer och killar i alla åldrar.

När tjejerna kommer in i värmen på förskolan får de sätta sig i en rund ring på golvet. Precis när de ska slå sig ner berättar Mikaela att de ska hitta en kompis i laget som de inte brukar hänga så mycket med att sätta sig bredvid.

– Man kanske inte ska gå till sin bästa kompis, utan att vara med någon som man vill lära känna, säger Mira som är en av tjejerna i laget.

Mikaela Seger:

– Spelarna vill ofta genomföra en förändring när de haft de här samtalen. Hur de är mot varandra inom laget är jätteviktigt och en viktig nyckel för att fler ska stanna längre och känna sig välkomna inom idrottsrörelsen.

Tjejerna får läsa "Barnens spelregler" under innebandysnack.

Innebandysnack handlar främst om de mjuka värdena där huvudsyftet är att skapa en trygg idrottsmiljö för de aktiva.

– Det handlar om att förebygga mobbning, trakasserier och skadliga jargoner. Vi pratar även om vad konsekvenserna blir när man exempelvis har ett olämpligt språkbruk mot domare, motspelare och spelare i det egna laget. 

När det är dags att lämna förskolan får Jasmin frågan vad det bästa har varit med kvällen:

– Det är att sätta sig bredvid någon man inte pratar med så mycket, säger hon.

Mikaela Seger:

– Varje gång jag lämnar ett innebandysnack är jag fylld av energi. Jag ser verkligen en förändring och märker att barnen tänker till att man ska behandla alla lika och visa hänsyn mot varandra.

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss