Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

I Rotebro IS IBK ska glädjen prägla verksamheten

2019-03-04 07:37

”Vi gör detta för att bevara glädjen inom idrotten”, säger Rotebro IS Innebandyklubbs ordförande Maria Rignér. Föreningen vill att glädje ska prägla verksamheten och att precis alla ska känna sig välkomna. – Vi är en breddförening som tar emot alla barn och unga som vill spela innebandy. Nu är föreningen nominerad till Stockholmsidrottens utmärkelse Årets barn- och ungdomsförening.
  • Uppdaterad: 04 MAR 2019 07:37

I Rotebro IS IBK är målet att alla ska trivas utifrån sina egna förutsättningar.

– Det är lätt att säga men svårare att komma till handling, säger Maria Rignér och fortsätter:

– De som idrottar gör det för det är roligt. Det ska vara ett sätt att må bra och inkluderande efter individens förutsättningar. Inom vår förening ska du bli stärkt som individ, inte tvärtom, både på och utanför planen.

Vad är du extra stolt över?

– Jag tycker att vi arbetar med det sportsliga hand i hand med vårt värdegrundsarbete. Vi vill vara en klubb för alla men vi har också en talangutveckling på hög nivå. De som vill satsa ska få satsa. Vi ska precis starta en tränarakademi där vi utbildar våra egna ledare som själva är aktiva i juniorlagen. 

Alla lag ska även ha ”Innebandysnack” (se bild ovan) som är ett initiativ från Stockholmsidrotten, inspirerat av Locker Room Talk. Samtalen handlar främst om de mjuka värdena där huvudsyftet är att skapa en trygg idrottsmiljö för de aktiva så att fler ska känna sig välkomna och stanna längre inom idrottsrörelsen. Tanken är att alla spelare som är nio år eller äldre ska ha ”Innebandysnack”.

– Jag är färsk som ordförande och har ingen stor idrottsbakgrund. Men jag kan bli väldigt illa berörd av tonen och språkbruket som kan vara på och utanför planen ibland, säger Maria Rignér och fortsätter:

– Jag såg en utmaning i att jobba med den biten. Det är ett hårdnande klimat i samhället och det är inte lätt att vara ung i dag, med påtryckningar genom sociala medier. Vi vill plantera ett sunt klimat så gott det går. Att barn idrottar i en förening är en vinst både för individen och samhället.

På hösten har föreningen en utbildningsvecka för alla ledare i föreningen.

– Då försöker vi pausa alla träningar i föreningen. I år var det bland annat en socionom som föreläste om hur man stöttar barn och ungdomar, säger Maria Rignér.

Hur jobbar ni med delaktighet med barn och unga?

– Vi har en juniorkommitté som driver verksamheten på juniornivå. De har även ”spjutspetsar” som finns med som stöd för varje åldersgrupp. Kommittén ordnar även bland annat höst- och vårläger och målvaktsutbildningar. Kommittén är mycket av navet i vår verksamhet. Vi har även pratat om ett spelarråd, men där är vi inte riktigt ännu.

Ett fokusområde i år är föreningens jämställdhetsarbete.

– Ett konkret mål är att ha minst en kvinnlig tränare i varje nystartat lag. Det är nästan alltid männen som vill bli tränare och kvinnorna lagledare i vår förening. Fler kvinnor som tränare tror vi sätter ett annat klimat i lagen.

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: Adressen Gömd

"Att barnen utvecklas och känner att de blir duktiga är kärnan i vår verksamhet"

Simon Person vill sprida trygghet och glädje genom sitt ledarskap

"En del utvecklas snabbt, andra inte. Det måste vara okej"

Huddinge Brottarklubb en trygg mötesplats för många killar i Flemingsberg

"Jag måste möta varje barn efter deras förutsättningar"

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss