Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Ulrika Bovin föreläser för skolorna i Nynäshamns kommun.

Rörelsesatsning i Nynäshamns skolor

2019-02-18 11:00

Förra veckan gick startskottet för Stockholmsidrottens rörelsesatsning för samtliga skolor i Nynäshamns kommun. Skolchefen Annika Setterquist bokstavligen rockade i gång dagen inför personalen. – Härligt med en skolchef som anger tonen och som i både ord och handling visar vägen för det här projektet, säger Ulrika Bovin, samordnare för projektet ”Rörelsesatsning i skolan” på Stockholmsidrotten.
  • Uppdaterad: 18 FEB 2019 11:00

Det var fullt hus i Gröndalsskolans aula när Ulrika Bovin inledde med att hålla en inspirationsföreläsning tillsammans med handledare som Stockholmsidrotten anlitat.

"Bästa eftermiddagen på länge", "så sant" och "viktigt" var några ord från inspirerande pedagoger på plats.

Rörelsesatsning i skolan är ett regeringsuppdrag som Riksidrottsförbundet (RF) fått. Satsningen ska öka kompetensen i hela landet kring vikten av rörelse och fysisk aktivitet för ett välmående både fysiskt och psykiskt.

– Det handlar inte bara om att minska sjukdomar och skador, utan också att öka välbefinnandet som bidrar till trivsel och inlärning. Genom att skapa rörelseglädje ökar förutsättningarna att barn inte bara kan utan och också vill och vågar röra sig hela livet, säger Ulrika Bovin.

Anledningen till att Stockholmsidrotten valt att göra en satsning på just skolorna i Nynäshamn är att andelen barn som idrottar i förening i kommunen är lågt.

– Vi har initierat satsningen och erbjöd detta efter att ha gått igenom RF:s statistik. Kommunen har varit väldigt positiva från start. Skolan kommer få handledning, inspiration och kompetensutveckling under 2019, säger Ulrika Bovin.

Vad ger vi för tips och handling för att öka den fysiska aktiviteten?

– Man ser över klassrummen och om det finns möjlighet till rörelse där. Det är oerhört viktigt med rörelsepauser under skoldagarna.

– Vi ger tips om strukturerade och organiserade raster med fokus på rörelse. Sedan kommer vi göra en överblick av skolgården. Uppmuntrar den till rörelse? Säger Ulrika Bovin.

Grundtanken med projektet är alltså inte att rekrytera fler till idrottsrörelsen.

– Förhoppningsvis inser fler barn att det är bra och roligt att röra på sig och att de i förlängningen söker sig till en förening, säger Ulrika Bovin och fortsätter:

– Men huvudmålet med satsningen är att bryta det ohälsosamma stillasittandet. Forskning visar hur otroligt avgörande fysisk aktivitet är för välmående och hälsa.

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss