Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Simon Person vill sprida trygghet och glädje genom sitt ledarskap

2019-02-21 13:03

Simon Person, har de senaste tre åren, med sitt ledarskap, bidragit till att fler vill börja spela för Spånga Hockey. Se alla, sprid glädje och välkomna alla med öppna armar, sammanfattar mycket av hans ledarfilosofi. Nu är han nominerad till Stockholmsidrottens utmärkelse ”Årets barn- och ungdomsledare”.
  • Uppdaterad: 21 FEB 2019 13:03

När Simon Person klev in i Spånga ishall för tre år sedan med ett av sina barn kände han att det var något som saknades. Han hade själv spelat i föreningen som ung och kom nu tillbaka med sina barn, förväntansfull och glad över att visa upp en idrott som betytt mycket för honom under uppväxten.

– Jag tänkte sitta på läktaren och låta andra sköta träningarna. När jag kom ner var det något som inte kändes rätt.

Under den här perioden var det cirka 50 barn anmälda i hockeyskolan. Efter att ha pratat med föreningen erbjöd han sig att hjälpa till.

– Det första jag ville fokusera på var hur vi bemötte barnen och föräldrarna. Jag gick in med engagemanget och viljan att förändra hockeyskolan till något roligare och mer organiserat, säger Simon Person.

I dag, tre år senare, har hockeyskolan 100 tjejer och killar. Simon tränar barn i åldrarna fem till nio år.

– Jag har inte gjort allt själv, men hoppas att mitt engagemang har smittat av sig så att fler vill hjälpa till. Fokus från början var en tydligare kommunikation till dem som anmält sig, vi började samla in utrustning som barn kunde låna. Alla ska kunna vara med oavsett ekonomiska förutsättningar.

Att vara välkomnade och se alla är något Simon återkommer till som en röd tråd i sitt ledarskap.

– Engagemang smittar av sig, när jag kommer in i ishallen måste jag komma in med bra energi även om jag haft en dålig dag.

– Jag försöker alltid hälsa på alla. Barnen kan ibland säga ”vi hälsade ju alldeles nyss”. Sedan tycker jag att det är viktigt att man använder namnet och ser dem i ögonen. Då blir man kompis på riktigt.

Simon Person fortsätter:

– Jag fick höra från en annan ledare att man inte ska bli för bra kompis med barnen, för att det blir svårare vid laguttagningar. Mina slutsatser efter att ha reflekterat är att en bra ledare kan vara kompis med barnen. Då kommer man tillbaka till trivsel och glädje.  Gap och skrik är inte min filosofi, det har inte funkat på någon långsiktigt.

När det gäller speltid på matcher spelar alla lika mycket, oavsett.

– Det är en självklarhet. Jag har några nybörjare som gjort två träningar, men det är klart att de ska vara med och spela match. Alla som vill spela ska få göra det.

Förutom sitt engagemang med de yngsta barnen i föreningen planerar även Simon sommarläger, sitter i styrelsen och sköter materialinköpen till de äldre lagen, allt ideellt.

Hur jobbar du med delaktighet?

– I lagen där barnen är 8-9 år jobbar vi med en tydlighet hur vi ska vara mot varandra. I höstas fick barnen skriva upp hur man skulle vara en bra lagkompis. Det blev åtta punkter. Allt från att man ska hälsa på varandra till mobilförbud och att man inte får slå någon i huvudet med en hockeyklubba, säger Simon Person och skrattar.

– Nu sitter listan med punkterna i förrådet där barnen förvarar sin utrustning. Det är det första barnen ser när de kliver in. Syftet är att de ska känna att de är med och bestämmer. Denna lista ska fyllas på under åren som kommer.

Vad är det bästa med att vara ledare?

– När man når fram genom glädje. Att barnen trivs, har roligt tillsammans och gemenskapen att göra något i grupp gör det extra roligt. Jag kan se snabbt om ett barn haft en dålig dag i skolan. Som ledare kan jag genom mitt sätt att vara få dem att trivas och känna sig trygga. De är där för att ha roligt, hockeyn är nästan sekundär, säger Simon.

 

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: Adressen Gömd

"Att barnen utvecklas och känner att de blir duktiga är kärnan i vår verksamhet"

"En del utvecklas snabbt, andra inte. Det måste vara okej"

Huddinge Brottarklubb en trygg mötesplats för många killar i Flemingsberg

"Jag måste möta varje barn efter deras förutsättningar"

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss