Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Rörelsesatsning i skolan

Alltför många barn och ungdomar sitter stilla. Riksidrottsförbundet har därför fått i uppdrag av regeringen att göra en satsning för mer rörelse i skolan.
  • Uppdaterad: 19 NOV 2018 07:48

Vi vet idag att fysisk aktivitet är bra för barns mående, för resultaten i skolan och för folkhälsan. Samtidigt visar forskningen att barn och unga rör sig för lite och är stillasittande en för stor del av dagen. I dag når bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna den rekommenderade nivån på 60 minuters fysisk aktivitet om dagen.

Regeringen har avsatt 30 miljoner kronor för att idrottsrörelsen ska kunna bidra till mer rörelse i skolan. I uppdraget ingår att RF ska kraftsamla för mer idrott, rörelse och utveckling av rörelseförståelse under skoldagen. Rörelseförståelse kommer av begreppet physical literacy. Det handlar om att utveckla fysiska, sociala och psykiska förmågor för att vilja, våga och kunna vara aktiv genom livet.
Om du vill lära dig mer – ladda ner vår informationsfolder om rörelseförståelse.

Rörelseförståelse är lika viktigt som läs- och skrivförståelse!

Vi vill bidra till att barn får positiva upplevelser av rörelse, utvecklas socialt och vågar utmana sig själva. På sikt vill vi att barnen ska må bättre, lyckas bättre i skolan och leva aktivare liv.

Att arbetet är viktigt för välmående, hälsa och inlärning är skolan väl införstådd med. Det Stockholmsidrotten kan bidra med är att ytterligare stödja, utveckla och utbilda utifrån varje skolas enskilda behov och förutsättningar.

Stockholmsidrotten har initierat varierade satsningar på olika platser i distriktet. Bl a i Haninge, Nynäshamn, Stockholm och i Upplands Väsby. Satsningen kan i dagsläget tyvärr inte innefatta alla skolor, men intresserade är välkomna att höra av sig för att bolla idéer och möjligheter.

Även skolledningar från andra kommuner i Stockholmsdistriktet är välkomna att höra av sig för tips och idéer samt nätverkskapande.

Projektledare för Rörelsesatsning i skolan:
Ulrika Bovin: This is a mailto link telefon 08 627 40 59

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: Adressen Gömd

Kontaktperson

Ulrika Bovin, Stockholmsidrotten
Telefon: 08-627 40 59
This is a mailto link

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss