Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Jani Pitkänen Sundbybergs IK hockey har devisen "Hockey för alla-Tillsammans är vi en"

Barnet i fokus för Sundbybergs IK hockey

2016-12-12 06:10

För tre år sedan klev Jani Pitkänen in som tränare för sonens hockeylag i Sundbybergs IK. Hans första fokus blev att bygga en värdegrund med barnet i fokus. – Där börjar allt som ledare. Det är viktigt att få till en solid, trygg och harmonisk miljö där värdegrunden leder till ”great people”, alla vill och kan vara sitt excellenta jag i rätt miljö och där vågar man, säger han.
  • Uppdaterad: 06 FEB 2017 14:05

Per Håkansson är vice ordförande i Sundbybergs IK hockey och ungdomsansvarig:

– Sundbybergs IK har som förening alltid betonat bredd men även "elit" och att alla skall få vara med. Devisen i Sundbybergs IK är "Idrott är Glädje" och att alla är välkomna och att alla skall få vara med så länge som möjligt. Inom ishockeyn har vi sedan 2005 en egen värdegrund som baseras på föreningens och RF:s rekommendationer och riktlinjer.

Jani Pitkänens idéer och sätt att jobba med sitt lag har imponerat på ishockeyföreningen. Trots att sektionen redan har gjort ett stort värdegrundsarbete med barnet i fokus kommer man att införa samma metod på samtliga lag.

– När vi såg att detta koncept gav ett positivt utfall införde hockeystyrelsen detta som vår egen värdegrund, säger Per Håkansson.

Resan, med en ny värdegrund, som är ett helt koncept, påbörjade av laget för cirka tre år sedan.

Jani Pitkänen sammanfattar värdegrunden med tre steg:

Steg 1: ”Våga, Vill och Kan med Glädje”.

– Vi har primärt fokus på barnen och glädje med massa bekräftelse, säger Jani Pitkänen och fortsätter:

– Konceptet Värdegrund startades upp i minicamp-format på hemmaplan. Vi startade ett nytt spännande äventyr med en teoretisk och praktiskt presentation.

Laget skaffade även träningströjor som man hade utanför isen och på isen, tryckta med guldfärg med orden ”våga, vill och kan”.

– I center är det en ”smiley” med bokstäverna: ”glädje”, för att skapa en bildlig och tydlig kommunikation om vad som är i fokus. Här presenterade spelarna sin känsla och tanke inför laget efter orden på tröja. De flesta gjorde det helt själva medan ett par spelare fick lite stöd och bekräftelse av oss ledare. De spelarna fick extra applåder och stärkande feedback från lagkamraterna för att de vågade. Nu är de ännu mer delaktiga i gruppen.

Steg 2: Passion och Vision med Fredagsmys – ”det jag brinner för och vad min dröm är”.

Först hade vi uppföljning av steg 1 sedan gick vi in på dagens agenda där temat var: ”Vilka behov finns det och hur kan alla gynna och gynnas av individuell samt gemensam strävan?”

– Efter prat och tankar fick spelarna lägga pussel med fyra olika utmaningar. När hela pusslet var lagt upptäckte spelarna den nya värdegrundsloggan med tillägg Stora och Lilla hjärtat ”Passion och Vision” med en siluett av en pil som pekar uppåt.

Efter dialogen blev det mat och fredagsmys.

– Det var massvis av otroligt roliga, spännande och fantastiska middagssamtal kring kvällens ämne. Vi avslutade med att spelarna fyllde i ett formulär som var baserat på steg 1 och 2.  Alla svaren och önskemålen implementerades in i verksamheten så att barnen är delaktiga.

Efter ”Fredagsmys” lyftes föräldrarna in.

– Det var för att skapa transparens. De fick göra samma sak i ett miniformat och då kom det upp intressanta saker, som att en spelare drömt om att stå i mål, säger Jani Pitkänen.

– I nästa match fick han stå i mål, det gjorde hela hans helg. Han var otroligt glad att han vågade och att han kunde.

Steg 3: ”Vi”. Laget träffades en helg i Rimbo.

– Det var kul och spännande med övernattning, hänga tillsammans och bygga vidare på värdegrunden. Vi hade teori om vad som är viktigt med ”Vi”, roller, inkludera, samarbete, hur kan man få ett ännu bättre ”Vi”? Spelarna skrev upp alla ord som de tycker är viktiga och tillämpade det i bygget av ett podium med vår värdegrundslogga på framsidan och självklart med guldpenna med allas autografer.

Jani Pitkänen är nu med i styrelsen i Sundbybergs IK hockey – och den som ska vara med och genomföra att värdegrunden införs i samtliga lag.

– Han kommer vara generatorn för att alla lag ska genomföra värdegrundsarbetet i samarbete med Stockholmsidrotten och Stockholms ishockeyförbund, säger Per Håkansson och fortsätter:

– Stockholms Ishockeyförbund och Svenska Ishockeyförbundet har visat stort intresse för föreningens och Janis modell. Det tycker vi i föreningen är både spännande och kul.

Jani Pitkänen avslutar med att belysa fokus på glädje och att mindre regler är en röd tråd genom det ledarskap han vill se.

– Vi vill ge barnen mer inflytande. Det ska vara en röd tråd genom hela ledarskapet.

Vill ni samarbeta med oss på Stockholmsidrotten, klicka här >>>

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss