Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Stefan Evertsson Jesper Linéll, från Ricoh, spelar "hand the ball" i Hjulstaskolan.

Ricoh vill sprida handbollen – börjar med satsning i Hjulsta

2016-09-23 09:33

Ricoh, från Solna, är elitföreningen utan barn- och ungdomsverksamhet. Trots det gör föreningen nu en satsning för att sprida handbollen i Stockholmsförorter där få spelar handboll. Först ut är Hjulsta. – Rekrytering är inget för oss men vi vill få barn- och ungdomar nyfikna och intresserade av vår idrott, säger sportchefen och tränaren Ingemar Linéll.
  • Uppdaterad: 23 SEP 2016 09:51

Stockholmsförorten Hjulsta är en vit fläck på handbollskartan. Nu vill Ricoh ändra på det. I samverkan med Stockholmsidrotten och Spånga handbollsklubb startar föreningen under hösten ”Hand the Ball, även kallat streethandboll.

– Vi fick ett så härligt bemötande i Hjulstaskolan, så vi börjar där och hoppas att vi kan växa därifrån, säger Ingemar Linéll.

Stockholmsidrotten har varit med och stöttat projektet från start.

– Det är jättebra, alla sätt att engagera och få folk i rörelse är positiva och dessutom få en sådan kompetent ledare som före detta förbundskaptenen Ingemar Linéll är häftigt, säger Håkan ”Krallan” Nilsson, idrottskonsulent på Stockholmsidrotten.

– ”Hand the ball” är ett kanoninitiativ för att väcka nyfikenhet, lek och spontanitet genom handbollen i synnerhet, men även i rörelse och idrottande generellt. Via streethandball blir handboll tillgängligt på en helt annan nivå. Snacka om att tänka utanför boxen, säger Hanna Henriksen, integrationssamordnare på Stockholmsidrotten.

Vill ni samarbeta med oss på Stockholmsidrotten, klicka här >>>

Ingemar Linéll som tidigare arbetet som tränare i Danmark fastnade för streethandboll när han jobbade i vårt södra grannland. (läs mer om streethandboll här, länk).

– Där handlar det om att leka handboll och där är danskarna föregångare. Med den mjuka lätta bollen som finns inom streethandboll tar man bort det svåra momentet med hårda bollar.

Ingemar Linéll vill skapa en verksamhet som inte är så föreningsbunden – och fokus ska inte vara på tävlandet. För några veckor sedan var hela Ricohs a-lag ute i Hjulsta för att träna med barnen och visa upp idrotten.

– Vi vill att de ledare vi utbildar ska hjälpa ungdomarna att bli spontana och inte ha för mycket regler. Då blir det enklare att spela när de är själva.

Till årets premiär av elitserien i Solnahallen mellan Ricoh och Hammarby kom en busslast med ungdomar från Hjulsta för att se matchen men också för att spela ”Hand the Ball”.

– Det var jättebra, grymt läckert. Jag gick runt som en gammal idrottsledare och lattjade med ungdomarna, säger Ingemar Linéll.

Efter några år i Danmark har Ingemar Linéll visioner att skapa nya typer av idrottsytor som ska attrahera nya barn till idrotten.

– Barn måste få leka, få nya idéer och göra tricks. De ska utmanas i leken, det är så det fungerar i dag.

Han fortsätter:

– Ett drömprojekt för mig är en gammal industrilokal där man samlar exempelvis handboll, basket och parkour där man inte är lika bunden vid seriesystem. Det kan vara en plats för idrott och rörelse där man kan hänga med sina kompisar och skulle vara en fryshusmodell med fler idrotter. Det kan vara ett komplement till den starka föreningsidrott vi har i dag. Det kan även vara en plats där man samlas före och efter träningar för dem som är med i en idrottsförening. 

Skribent: Pontus Gyllensten

Ny ledarutbildning för dem som nyligen kommit till Sverige

Tillsammans Cup lockade tusentals

Här är laget som föddes på nytt - och som öppnade dörren för ensamkommande

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss