Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Massor av tjejer ville spela Samba-cupen i norra Botkyrka

2017-05-10 11:07

För att få upp intresset och få fler tjejer att hitta ner till fotbollsplanen i Botkyrka har kommunen i år inlett ett samarbete med bland annat Stockholmsidrotten. I helgen var 80 tjejer i årskurs fyra till sex med när årets första upplaga av Samba-cupen spelades i Botkyrkahallen. – Fokus är på snygga dribblingar, passningar och gemenskap inte på resultat, säger Stockholmsidrottens nye idrottskonsulent i Norsborg och Hallunda, Chrishan Fernando.
  • Uppdaterad: 30 NOV 2017 17:54

När många tjejer i Botkyrka slutade spela fotboll i tidig ålder agerade Botkyrka kommun.

– När tjejerna från Botkyrka spelade S:t Erikscupen förlorade de ofta med väldigt med stora siffror och många slutade. Därför gick kommunen in för fem år sedan och anlitade Samba-Erik för att hitta ett sätt att få tjejerna att stanna inom fotbollen, säger Chrishan Fernando.

Från årets upplaga är Stockholmsidrotten med i samarbetet. Chrishan Fernando har besökt skolor i norra Botkyrka tillsammans med Sambaledarna för att berätta om cupen. Totalt var 80 deltagare med under årets första turnering.

– Jag var runt bland skolor för att berätta om cupen och rekrytera. Syftet är att hitta en rolig spelform för tjejer i området som bidrar till ökad hälsa, glädje och gemenskap, säger Chrishan Fernando.

Nästa cup arrangeras i början av juni och blir nummer två av fyra cuper under sommarhalvåret 2017 där de deltagande föreningarna: Norsborgs FF, Arameiska Syrianska, Konyaspor och Fittja IF är arrangör varsin gång.

Tanken är att det mellan speldagarna ska vara öppna träningar, organiserad spontanidrott, där tjejerna tränar i sitt område en gång i veckan.

Att det kom 80 tjejer till den första cupen var långt över förväntan.

– Jag är riktigt nöjd. Det var fantastiskt att få vara på plats och se den glädjen som fanns hos tjejerna, säger Chrishan Fernando. 

Skribent: Pontus Gyllensten

Musse ska få fler att hitta in till idrotten i Hagsätra och Rågsved

Idrottslyftet förändras

Så gör Alvik Basket för att öka de ungas delaktighet

Leo, 85 år - i fotbollens tjänst sedan 1938

Tip Muay Thai "Årets barn- och ungdomsförening" 2017

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss